turk-konseyi-4-zirvesi-bodrum-39-da-duzenlendi

Türk Konseyi 4. Zirvesi Bodrum'da Düzenlendi

Türk dünyası liderleri Bodrum'da "turizm" alanında işbirliğini görüştü.

05 Haziran 2014 15:04

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4'üncü zirvesi Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen zirvenin bu yılki teması turizm işbirliğiydi.

Zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasında, ortak dil, kültür, inanç, tarih ve değerleri paylaşan kardeş Türk devletleriyle bağların pekiştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.
Gül, Türk Cumhuriyetleri arasındaki sosyal ve kültürel etkileşimi arttırmayı hedeflediklerine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "-Maksadımız diğer bölgesel iş mekanizmalarını destekleyecek şekilde bölgesel ortaklık ruhunu perçinlemek ve yeni sinerjiler oluşturmaktır. Paylaştığımız ortak coğrafyadaki imkanlar layıkıyla istifade etmek ve karşı karşıya olduğumuz risklerle mücadele etmek için buna ihtiyacımız vardır böylece halklarımızın refahına ve bölgemizin istikrarına daha fazla katkı yapabileceğimize dayanışma ve ortaklığımızı pekiştireceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ortak faaliyet belgesi imzalandı.
Zirvede alınan kararları basın toplantısıyla duyuran Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı,  Devlet Başkanlarının Türk diasporası kurulması konusunda anlaştığını, bu doğrultuda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Türk Diasporası Merkezleri kurulacağı söyledi.

 Tarihi ipek yolunun canlandırılması hedefi doğrultusunda da ortak turizm paketi hazırlanmasına karar verildi.

  Liderler, ortak televizyon kanalı ve yatırım fonu için çalışma başlatılması talimatı da verdi.


    






Anahtar Kelimeler: Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Bodrum, Abdullah Gül, İlham Aliyev, Nursultan Nazarbayev, Almazbek Atambayev, Gurbanguli Berdimuhamedov,

Diğer Haberler