turk-parlamentosu-dostluk-grubu-nun-askabat-ziyareti

Türk Parlamentosu Dostluk Grubu’nun Aşkabat Ziyareti

Türkiye - Türkmenistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu, Başkent Aşkabat’ta gerçekleştirdikleri çalışma ziyaretini tamamladı.

21 Ekim 2019 13:47

Milletvekili İbrahim Aydemir başkanlığındaki  6 kişilik Türk parlamenter grubu, Türkmenistan Meclis Başkanı Gülşat Mammedova ve  Türkmenistan Meclisi Türkmen-Türk Dostluk Grubu Başkanı Yusupgulu Eşşayev ile görüştü.

Yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında; başta ticaret, eğitim, kültür, turizm alanlarında olmak  üzere bir çok sahada işbirliği konuları ele alındı. Çeşitli bölgesel ve güncel konuların da ele alındığı görüşmelerde, iki parlamento arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğinin arttırılması hususunda  görüş birliği sağlandı.

Dostluk Grubu Başkanı İbrahim Aydemir, TBBM Başkanı Mustafa Şentop’un,  Türkmenistan Meclis Başkanı Gülşat Mammedova’yı Türkiye’ye davet eden mektubunu sundu.

Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili İbrahim Aydemir, gerçekleştirdikleri ziyaret hakkında, News Asya haber sitesine ve TRT’ye açıklamalarda bulundu:

Gerçekleştirdikleri ziyaret ile İki dost ve kardeş ülke  arasında;  başta ticaret, eğitim, kültür, turizm ve siyasi  konular  olmak üzere, bütün alanlarda işbirliğinin mümkün olan en üst seviyeye çıkartılmasını amaçladıklarını belirten Aydemir, Türkmen tarafının da aynı anlayış içinde olduklarını görmekten memnun olduklarını belirtti. Aydemir ayrıca, Türkmen tarafının göstermiş olduğu yakın ilgi, dostane tavır ve misafirperverlikleri için teşekkürlerini ifade etti.

News Asya muhabirinin Türkiye’nin, barış Pınarı Harekatı ile ilgili soruları üzerine Aydemir;  Türkiye’nin bu operasyon ile meşru savunma hakkını kullandığını, Türkiye’nin, sınırlarında kurulmaya çalışılan ve Türkiye’nin bekasını tehdit eden PKK terör devletine asla izin vermeyeceğini, operasyonun uluslararası hukuka uygun bir şekilde yürütüldüğünü, oluşturulacak güvenli bölge ile Türkiye’ye göç etmiş 3.600.000 Suriyeliden önemli bir kısmının vatanlarına dönme imkanı bulacağını ve operasyonun aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayacağını  belirtti.

TRT’ye açıklamalarda bulunan  İbrahim Aydemir ve Dosluk Grubu üyesi Milletvekilleri;  Atayurdu  Türkmenistan’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını, İki dost ve kardeş ülke  arasında var olan tarihi ve kültürel bağların, ikili ilişkilerin güçlendirilmesine büyük destek sağladığını,  iki ülke arasında büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu, bir millet iki devlet anlayışı ile başta ticaret, eğitim, kültür, turizm ve siyasi  konular  olmak üzere bütün alanlardaki işbirliğinin çok daha ileri seviyelere taşınacağına inandıklarını ifade etti.

Konuk Milletvekilleri  Türkmen Medeniyet Müzesi, Milli Halı Müzesi, Ahal teke Hipodromu ve  tarihi Merv kentini de ziyaret ederek ziyaretini tamamladı.

Anahtar Kelimeler: Türk Parlamentosu Dostluk Grubu, Aşkabat,

Diğer Haberler