turk-tarih-kurumu-ozbekistan-bilimler-akademisi-tarih-enstitusu-ile-is-birligi

Türk Tarih Kurumu, Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü ile iş birliği protokolü imzaladı

Protokol ile birlikte tarih araştırmaları, belge ve kaynak paylaşımında iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması hedefleniyor.

11 Eylül 2023 16:45

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs başkanlığındaki heyet Özbekistan’ı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü’nde bir görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede tarih ve sosyal bilimler alanında Türk dünyasının beraberliğinin önemine değinildi. Prof. Dr. Derya Örs, Türk tarihi için Özbekistan’ın önemli bir merkez olduğunu ve buradaki tarihi süreçlerin daha fazla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Türk Tarih Kurumu ile bu yönde yoğun bir iş birliği yapmayı hedeflediklerini ifade etti. 

Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziya da Türk Tarih Kurumu’nu bilim dünyasına verdiği katkılardan dolayı takdir ettiğini ifade etti. 
Görüşme sonrası Türk Tarih Kurumu ve Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile birlikte tarih araştırmaları, belge ve kaynak paylaşımında daha yoğun iş birliği yapılacak. 

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Yüksel Özgen, “Özbekistan’da Tarih Enstitüsü ile imzalamış olduğumuz protokolle Türkiye’deki Türk Tarih Kurumu'nun birikimini buradaki değerli bilim insanları ile paylaşmak istiyoruz. Biz bugüne kadar da Özbekistan Tarih Enstitüsü ile faaliyetler gerçekleştirmiştik ama bu protokolle biraz daha çerçevesini genişlettik." dedi.

Prof.Dr. Azamat Ziya ise “Bu protokolün ardından iş birliğimizin yol haritasını oluşturacağız. Ortak araştırmalar nasıl yapılacak, genç bilim insanlarını nasıl yetiştiririz gibi konularda net takvim belirleyeceğiz. Önümüzde büyük bir çalışma var. Bugün o çalışmanın başlangıcındayız. İnanıyorum ki her iki taraf da bu iş birliğimizden memnun kalacak.” 

İmzalanan protokol, Türk Cumhuriyetleri arasında ortak tarih yazımı yolunda atılan ilk adım olarak nitelendiriliyor. 

Anahtar Kelimeler: türk tarih kurumu, özbekistan bilimler akademisi tarih enstitüsü, iş birliği, protokol,

Diğer Haberler