turkiye-ile-kirgizistan-arasindaki-ticaret-hacmi-ilk-kez-1-milyar-dolari-gecti

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacmi ilk kez 1 milyar doları geçti

İki ülkenin ticari hacmi, yüzde 45,6 artarak son 3 yılın zirvesine yükseldi. 

05 Ocak 2024 14:36

2023 yılının Ocak-Kasım ayı verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 45,6 artarak 1,3 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin Kırgızistan’a yaptığı ihracat yüzde 36,6 artarak 1,1 milyar dolar oldu, Kırgızistan’ın ihracatı da 2,1 kat artarak 233 milyon dolara çıktı. 

Veriler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Haziran 2021’de Kırgızistanlı mevkidaşı Sadır Caparov ile gerçekleştirdiği görüşmede dile getirilen ticaret hacminde 1 milyar dolar hedefine ulaşıldığını gösteriyor. 

Diğer yandan iki ülke yetkililerinin ve ticaret sektörü temsilcilerinin gerçekleştirdikleri toplantılarda, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret potansiyelinin şimdikinden çok daha fazla olduğu dile getiriliyor. 

Türk Devletleri Teşkilatı'nda üye olan bu iki ülkenin ticari ilişkilerinde, özellikle tekstil, gıda ve sanayi ürünleri önemli kalemleri oluşturuyor. Türkiye Kırgızistan’a en çok hazır giyim, ayakkabı ve sanayi ürünleri ihraç ediyor. Kırgızistan ise, fasulye ve pirinç gibi tahıl ürünlerinin yanı sıra et ihracatı gerçekleştiriyor.

Anahtar Kelimeler: türkiye, kırgızistan, ticaret,

Diğer Haberler