turkiye-kazakistan-diplomatik-iliskilerinde-25-yil

Türkiye Kazakistan Diplomatik İlişkilerinde 25 Yıl

2 Mart 1992 tarihinde "Diplomatik İlişkiler Kurma Protokolü" ve "Vize Muafiyeti" anlaşması imzalandı.

02 Mart 2017 16:43

Bugün Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. Yıl dönümü. 

2 Mart 1992 tarihinde Almatı’da iki ülke arasında imzalanan ‘Diplomatik ilişkiler kurma Protokolü’ ve ‘Vize Muafiyeti Anlaşması’ ile iki ülke vatandaşları, halen karşı tarafın topraklarına 30 güne kadar vizesiz giriş yapabiliyor.

Türkiye Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 17 Aralık 1991 tarihinde bağımsızlık ilan eden Kazakistan’ı ilk tanıyan ülke. Bağımsızlık kararından 2 saat sonra Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak Kazakistan’ı tanıdığını duyurmuştur.

2 Mart 1992 tarihinde Almatı’da iki ülke Dışişleri Bakanları Töleutay Süleymenov ve Hikmet Çetin tarafından Kazakistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ‘Diplomatik ilişkiler kurma Protokolü’ ve ‘Vize Muafiyeti Anlaşması’ imzalanmıştı. Halen geçerli olan ‘Vize Muafiyeti Anlaşması’na göre, iki ülke vatandaşları, karşı tarafın topraklarına 30 güne kadar vizesiz giriş yapabilmektedirler.

İki ülke arasında diplomatik ilişki tesisinden geçen 25 yıllık süre zarfında Kazak-Türk temasları kardeşlik ve dostluk, halklarımızın tarihi bağı ve kültür mirasları, oluşan karşılıklı güven ve saygı platformu üzerine kurulmuştur. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik ve sosyal alanda, askeri-teknik konularında dâhil olduğu bölgesel ve uluslararası güvenlik alanlarındaki sıkı işbirliği ilişkilerin pekişmesindeki diğer önemli etkenler olarak göze çarpmaktadır.

Kazakistan ve Türkiye Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam Konferansı Örgütü, Şanghay İşbirliği Örgütü, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve başka da uluslararası teşkilatlar çerçevesinde işbirliği yürütmeye ilgi göstermektedir.



Diğer Haberler