turkiye-kazakistan-ortak-saglik-haftasi

"Türkiye-Kazakistan Ortak Sağlık Haftası"

Sağlık Bakanlığından, "Türkiye-Kazakistan Ortak Sağlık Haftası" dolayısıyla 114 özellikli ameliyat ile 653 muayene yapıldığı, 496 Kazak sağlık personeline eğitim verildiği belirtildi.

15 Nisan 2019 14:44

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye-Kazakistan Ortak Sağlık Haftası"nın 7-15 Nisan'da Kazakistan'ın Türkistan eyaletinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

İki ülke sağlık bakanlıkları ve Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen Sağlık Haftası'nda bazı branşlarda ameliyatların bölgede ilk kez gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hafta süresince toplamda 114 özellikli ameliyat yapıldı, 653 muayene gerçekleştirildi. 496 Kazak sağlık personeline de eğitim verildi. 2 milyon nüfusun yaşadığı Türkistan eyaleti ve çevresinde, radyoloji alanında akciğer tümörlerine yönelik ilk kez eğitim gerçekleştirildi. Acil tıp branşında ise bölgede bulunan tüm hastanelerin acil çalışanlarına, Travmalarda Acil Yaklaşımlar, Kalp ve Akciğer Yeniden Canlandırılması (CPR), Entübasyon, Temel ve İleri Yaşam Desteği konularında eğitimler verildi. Ülkemizin sağlık alanında elde ettiği tecrübeler, şehir hastaneleri, sağlık turizmi ile ilaç ve tıbbi cihaz kapasitesi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı."

Kazakistan Sağlık Bakanı Yelzhan Birtanov'un geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuğu olarak Türkiye'yi ziyaret ettiği, başta şehir hastaneleri ve kamu-özel iş birliği modeli olmak üzere bilgiler aldığı hatırlatılan açıklamada, ziyarette, sağlık alanında karşılıklı iş birliğinin güçlendirilmesi kararı verildiği vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca 2006'dan bugüne kadar Afganistan, Yemen, Sudan, Irak, Moldova/Gagavuzya, Moritanya, Moğolistan, Bangladeş, Azerbaycan, Nahçıvan, Karakalpakistan, Yemen, Somali, Cibuti, Kosova, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Kenya ve Kazakistan'da 43 sağlık haftasının gerçekleştirildiği belirtildi.

Bu kapsamda 26 bin hasta muayenesi ve 5 bin 200 ameliyat yapıldığı kaydedilen açıklamada, ayrıca 4 bin 700 sağlık personeline mesleki kapasitelerini geliştirmeye yönelik teorik ve pratik eğitimler verildiği bildirildi.

Anahtar Kelimeler: Türkiye-Kazakistan Ortak Sağlık Haftası, Türkistan, Ahmet Yesevi Üniversitesi,

Diğer Haberler