turkiye-ozbekistan-azerbaycan-uclu-disisleri-ticaret-ve-ulastirma-bakanlari-top

Türkiye-Özbekistan-Azerbaycan Üçlü Dışişleri, Ticaret ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı sona erdi

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapılan Türkiye-Özbekistan-Azerbaycan Üçlü Dışişleri, Ticaret ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı bitti.

02 Ağustos 2022 14:41

Türkiye, Özbekistan ve Azerbaycan dışişleri, ticaret ve ulaştırma bakanlarının bu üçlü mekanizmayla Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor başta olmak üzere 3 ülkenin ortak gündeminde yer alan konularda eş güdüm ve iş birliğinin artırılmasıyla ilgili meseleleri ele aldığı toplantının ardından bakanlar, toplantının sonuçlarına ilişkin Taşkent Deklarasyonu'nu imzaladı.

Toplantıya, Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Azerbaycan'dan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev, Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov, Özbekistan'dan Dışişleri Bakan Vekili Vladimir Narov, Ulaştırma Bakanı İlham Mahkamov, Dış Ticaret ve Yatırım Bakan Yardımcısı Laziz Kudretov katıldı.

"Özbekistan'ın Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkileri tarihinin en yüksek düzeyine ulaştı"

Toplantının ardından düzenlenen brifingde konuşan Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Vladimir Narov, "Özbekistan-Azerbaycan-Türkiye" üçlü diyaloğunun ilk toplantısının başarıyla tamamlandığını belirterek, bu iş birliği formatını oluşturma girişimi için Azerbaycan'a, destekleri için de Türkiye tarafına teşekkür etti.

Narov, kültürel, tarihsel yakınlık, ortak gelenek görenek, dil, kültür ve dine dayalı asırlık ilişkilerin eski çağlardan beri bu ülkeleri birbirine bağladığını dile getirerek, "Ülkelerimin cumhurbaşkanlarının siyasi iradeleri ve politikası sonucunda Özbekistan'ın Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkileri günümüzde tarihinin en yüksek düzeyine ulaşmıştır." dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın martta, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de haziranda Özbekistan'a yaptıkları resmi ziyaretlerin, stratejik iş birliğinin yeni bir aşamasını başlattığını vurgulayan Narov, ziyaretlerin ikili ilişkilerin güçlendirilmesine güçlü bir ivme kazandırdığını ve karşılıklı güven, saygı, destek ilkelerine dayalı ilişkileri de güçlendirdiğini dile getirdi.

Narov, bu toplantının stratejik ve kültürel açıdan yakın üç ortak ülke için üst düzey görüşmelerin bir devamı ve tamamen yeni iş birliği biçimi olduğunu, bölgesel ve uluslararası siyasetin güncel konularının kapsamlı bir tartışması için eşsiz fırsat sunduğunu kaydetti.

"Taraflar, iş birliği potansiyelini gerçekleştirmek için çalışmaya hazır"

Toplantıda, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlardaki çalışmaların koordinasyonunu sürdürmeye hazır olduğunu ifade ettiklerini aktaran Narov, Türk Devletleri Teşkilatının kasımda Özbekistan'da gerçekleştireceği ilk zirvenin hazırlık sürecini görüştüklerini bildirdi.

Narov, toplantıda, Türk ülkeleri arasındaki pratik iş birliğinin daha da derinleştirilmesi için sağlam bir temel oluşturmayı amaçlayan bu etkinliğin yüksek verimliliğinin sağlanmasının kararlaştırıldığını, ulaşım ve transit koridorları dahil ekonomi, ticaret, yatırım ve ulaşım alanlarındaki iş birliği potansiyelini tam gerçekleştirmek için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Tarafların endüstriyel iş birliği, dijital ekonomi ve ticaret alanında pratik iş birliğini derinleştirme konusunda anlaştığını, bu amaçla Bakü-Tiflis-Kars demir yolu, "Kuzey-Güney" ve "Doğu-Batı" uluslararası ulaşım koridorlarının tüm imkanlarının kullanılmasının planlandığını belirten Narov, tarafların Özbekistan'ın "Tirmiz-Mezari Şerif-Kabil-Peşaver" stratejik demir yolunu inşa etme girişimi ile "Özbekistan-Kırgızistan-Çin" demir yolu projesini desteklediğini dile getirdi.

Narov, Türkiye-Özbekistan-Azerbaycan Üçlü Dışişleri, Ticaret ve Ulaştırma bakanları arasında Taşkent'te gerçekleştirilen ilk toplantının, ortak faaliyetlerini sürdürmek ve ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için pratik sonuçlara ulaşma hedeflerini belirlediğini vurgulayarak, toplantının ardından yakın gelecek için ana önceliklerin tanımlandığı önemli bir belge olan Taşkent Deklarasyonu'nu imzaladıklarını ifade etti.

Diğer Haberler