turkiye-turkmenistan-diplomatik-iliskilerin-30-yili

Türkiye -Türkmenistan diplomatik ilişkilerin 30. yılı

Türkiye ile Türkmenistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin üzerinden 30 yıl geçti.

27 Şubat 2022 12:50

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 27 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan'ı ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Şubat 1992'de tesis edildi ve Türkiye Aşkabat'ta büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

Ortak dil, din, tarihi ve kültürel değerlere sahip Türkiye ve Türkmenistan, dostluk ve kardeşlik ilişkilerini aradan geçen 30 yılda siyasi ve ticari iş birlikleriyle pekiştirdi.

Türkiye ile ilişkilere özel önem veren ilk Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretlerini Türkiye'ye gerçekleştirdi.

Türkiye'den de Türkmenistan'a çok sayıda üst düzey ziyaret yapıldı.

Ticaret hacmi 226 kat arttı

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler 3 Aralık 1991'de Ankara'da yapılan Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması ile başladı.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1992'de 7,5 milyon dolar seviyesinde iken, 2021'de bu rakam 226 kat artarak 1,7 milyar dolara ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27-28 Kasım'da Aşkabat'ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 15. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini ilk planda 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Türk firmaları, Türkmenistan'da müteahhitlik alanında yaklaşık 50 milyar doları tutarında 1061 proje üstlendi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na üye olan Türkmenistan ve Türkiye, tüm uluslararası platformlarda da birbirini destekliyor.

Diğer Haberler