turkiye-ve-azerbaycan-is-dunyasi-tek-ekonomi-vurgusuyla-ankarada-bulustu

Türkiye ve Azerbaycan iş dünyası "tek ekonomi" vurgusuyla Ankara'da buluştu

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sanayi, ekonomi, ticaret ve diğer alanlardaki yatırım fırsatlarının geliştirilmesini amaçlayan "İş Dünyası 100 İlin Zirvesi" Ankara'da gerçekleştirildi.

22 Kasım 2023 17:26

“Bir millet, iki devlet, tek ekonomi” vurgusuyla düzenlenen toplantıya Azerbaycan ve Türkiye’den küçük ve orta ölçekli işletme temsilcileri ve iş insanları katıldı. 

Türkiye-Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) ve Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Dernekler Birliği (KOBSKA) tarafından organize edilen etkinlik, “İş Dünyası: 100 Yılın Zirvesi-Ankara" başlığı ile başkent Ankara'da OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleşti. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı ve Azerbaycan’ın kurucu lideri Haydar Aliyev’in yüzüncü doğum yılını anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen foruma Azerbaycan’dan otuzu aşkın şirket ve temsilcileri katılım gösterdi. Türkiye’den de üç yüzden fazla KOBİ temsilcisi ve iş insanı etkinlikte yer aldı. 

Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başlayan forumda her iki ülkeden ekonomi ve maliye bakanlığı yetkilileri, KOBİ temsilcileri, iş adamları ve Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi protokol konuşmaları yaptı. 

Toplantıda, Gaspıralı İsmail Bey'in "dilde, fikirde, işte birlik" anlayışının bu tür iş forumu toplantılarıyla gerçeğe dönüştürülmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi. Türk ve Azerbaycan iş insanlarının rekabet içinde olmadığı, aksine iki ülkenin ekonomik entegrasyonunun en önemli aktörleri olduğu vurgusu yapıldı. Konuşmacılar, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri tanımlayan tek millet, iki devlet düsturunu vurgularken, iki ülkenin orta ve uzun vadede tek ekonomi haline gelmesi için ortak iş forumlarının düzenlenmesine dikkat çekti. 

Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı KOBİA Başkanı Orhan Mammedov, T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB yetkililerine teşekkür ederken, Azerbaycan iş dünyasının Türkiye pazarına olan ilgisinin en üst düzeye çıktığını belirtti. 

Türkiye ve Azerbaycan arasında AB benzeri ortak bir ekonomi bölgesi oluşturulması gerektiğini söyleyen Ostim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, daha sonra bu modelin tüm Türk dünyasına yayılması gereğine işaret etti. 

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov da Türkiye ve Azerbaycan’ın başta Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Tanap doğalgaz hattı olmak üzere birçok büyük projeyi birlikte gerçekleştirdiğini hatırlattı. Mammadov, "Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomik entegrasyonu hem Avrupa hem de Asya ülkelerinin ekonomik refahına katkı sunmaktadır." dedi.  

Toplantı sonunda, iki ülke iş insanları, temsilcileri ve etkinliğin sponsorlarına plaket takdimi yapıldı. Daha sonra Azerbaycan'dan gelen iş dünyası temsilcilerinin açtığı standlar ve sergiler katılımcılar tarafından gezildi.

Anahtar Kelimeler: türkiye, azerbaycan, iş dünyası, iş dünyası 100 ilin zirvesi,

Diğer Haberler