turkiye-ve-azerbaycandan-yeni-bir-egitim-modeli

Türkiye ve Azerbaycan'dan yeni bir eğitim modeli

Dün imzalanan mutabakat zaptı kapsamında kurulacak Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, yeni bir yükseköğretim modeli olarak uluslararası öğrencilere hitap edecek.

20 Şubat 2024 11:13

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in önderliğinde Bakü'de ortak üniversite kurulmasına yönelik çalışmalar tamamlandı.

Dünyada bir ilk

Türkiye - Azerbaycan Üniversitesi yeni bir uluslararası üniversite modeli olarak planlandı ve model dünyada ilk kez uygulanacak. Türkiye'nin en iyi programlarını bir araya getirecek bu çatı üniversite modeli, iki ülke kardeşliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Modelde, aynı üniversite çatısı altında Türkiye'nin seçkin üniversitelerinin en iyi programları yer alacak, eğitim Türkçe-İngilizce olacak. Kendi programlarını açan üniversiteler, aynı zamanda bu programların akademik sorumluluğunu da üstlenecek. Söz konusu üniversiteler kendi öğretim elemanları ile kendi diplomalarını verecek. Böylece ünversite, başta sağlık, mühendislik ve bilişim sahalarında Türk yükseköğretim tecrübesini kardeş ülke Azerbaycan'a taşıyacak.

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bu yönleriyle, daha önce kurulan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden ayrışıyor. 

Üniversite rektörünün Azerbaycan'dan, rektör yardımcısının ise Türkiye'den olması planlanıyor. 

Bu yıl içinde faaliyete geçecek ortak üniversitede eğitim verilen alanlarda nitelikli insan gücü yetiştirilmesi ve her iki ülkenin bilimsel araştırma kapasitelerinin bir araya getirilmesi amaçlanıyor.

 

Anahtar Kelimeler: türkiye-azerbaycan üniversitesi, türkiye, azerbaycan, eğitim,

Diğer Haberler