turkiye-ve-ermenistan-iliskileri-normallesiyor-mu

Türkiye ve Ermenistan ilişkileri normalleşiyor mu?

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan'ın sınır bölgelerindeki altyapı ve yolların inşası konusunda bazı anlaşmalara varıldığını belirtmesi yakın bir dönemde sınırların açılabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

14 Mart 2024 12:31

Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ve sınırların açılması hususu, 1-3 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2024'te başta Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve birkaç bürokrat tarafından açıklamalar ve panellerle gündeme getirildi.

ADF 2024’e, Ermenistan'ı temsilen Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci özel temsilcisi ve aynı zamanda Ermenistan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkan Yardımcısı olan Ruben Rubinyan da katıldı. Forumda Türkiye’yi temsilen Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin özel temsilcisi olarak atanan Büyükelçi Serdar Kılıç da yer aldı. Kılıç ADF’de bir kez daha mevcut sorunların çözümü için bölge dışından çözüm dayatmanın faydasız olduğunu dile getirdi. Ülkelerin kendi çözümlerini üretmelerine fırsat verilmesi gerektiğine işaret ederek bölgede kalıcı bir barış için bunun elzem olduğuna işaret etti.

ADF 2024'te, bölgesel düzeyde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ön plandaydı. İlgili pek çok panelde Ermenistan ve Azerbaycan temsilcileri yer aldı ve özellikle de "Güney Kafkasya’da Barış, Kalkınma ve Bağlantısallık" oturumunda tüm taraflar bölgedeki son gelişmeleri müzakere etti. Bu panele ve diğer ikili görüşmelere damga vuran konu ise Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi oldu. Özellikle Mirzoyan toplantılarda, Türkiye-Ermenistan sınırlarının bir an önce açılması beklentilerini ön plana çıkardı. Mirzoyan’ın konuşmalarında sınırların açılması, diplomatik ilişkilerin kurulması ve iki toplum arasındaki temasların artması gerekliliği bir kez daha vurgulandı. Mirzoyan sınırların açılmasıyla ekonomik ilişkilerin gelişeceğine de dikkat çekti ve Ermenistan vatandaşlarının da bunun farkında olduğunu dile getirdi. Ermenistan ayrıca Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması için kendilerine düşen görevleri yerine getirdiklerine de vurgu yaptı. 

Mirzoyan’ın tarihi Ani Köprüsü'nü restorasyonu ve sınır bölgelerindeki altyapı ve yolların inşası konusunda da bazı anlaşmalara varıldığını belirtmesi yakın bir dönemde sınırların açılabileceği ihtimalini de güçlendiriyor. Bu noktada, Mirzoyan’ın açıklamalarından yola çıkıldığında, sürecin halen birtakım sorunlara gebe olabileceği gibi, tarafların barışa hiç olmadığı kadar yakın oldukları da aşikar.

Anahtar Kelimeler: türkiye, ermenistan, normalleşme, sınır,

Diğer Haberler