turkiyeden-kazakistana-din-egitimi-destegi

Türkiye'den Kazakistan'a din eğitimi desteği

Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Galip Akın: "Kazakistan Müslümanları Dini İdaresince seçilen 30 Kazak din görevlisi, 01 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında, Ankara'daki Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde 2 aylık hizmet içi eğitim alacak".

18 Ağustos 2018 09:45

Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Galip Akın, 30 Kazakistanlı din görevlisinin, 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında, Ankara'daki Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde 2 aylık hizmet içi eğitim alacaklarını bildirdi.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi ile sıkı işbirliği halinde çalıştıklarını belirterek, Kazakistan'ın Çimkent, Almatı, Aktau, Kostanay, Öskemen ve diğer bölgelerinde 17 Türk din görevlisinin uzun süredir camilerde Kur'an kursu verdiğini kaydetti.

Kazakistan'a her yıl Ramazan ayında din görevlilerini getirdiklerini söyleyen Akın, bugüne kadar gelen görevli sayısının 168 kişi olduğunu dile getirdi.

Akın, dini yüksek öğrenim alanında uzmanlık isteyen Kazak öğrencilerin, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezlerinde 2 yıllık eğitim gördüğünü aktardı.

Hazırlık ve temel İslam bilimleri alanında Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelam, İslam Düşüncesi ve Kur'an-ı Kerim derslerinin verildiğini kaydeden Akın, bugüne kadar söz konusu merkezlerle 101 Kazak din görevlisinin eğitim aldığını belirtti.

Akın, "Kazakistan Müslümanları Dini İdaresince seçilen 30 Kazak din görevlisi, 01 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında Ankara'daki Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde 2 aylık hizmet içi eğitim alacak." dedi.

Bugüne kadar hizmet içi eğitim alan öğrenci sayısının 244'e ulaştığını ifade eden Akın, "Din alanındaki eğitim faaliyetleri, Türkiye ile Kazakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını sağlamlaştıran bir köprüdür." diye konuştu.

Akın, Kazakistanlı din görevlilerinin, Türkiye'de aldıkları eğitimden çok memnun olduklarını dile getirdi.

Kazakça yayın desteği

Kazakistan'a din alanında Kazakça yayın desteği verdiklerine dikkati çeken Akın, "Kazakistan'ın talebi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarından 30 kitap Kazakçaya tercüme edildi ve 104 binden fazla basılarak Kazakistan Müslümanları Dini İdaresine teslim edildi." ifadesini kullandı.

Akın, bu yıl Diyanet Vakfı tarafından bastırılan Kazakça Kur'an meallerinin, Kazakistan'ın çeşitli bölgelerinde dağıtıldığını belirterek, "Kur'an meallerini gözyaşlarıyla kabul eden kadın, erkek, yaşlı ve genç Kazaklar bizi duygulandırdı." dedi.

Anahtar Kelimeler: din eğitimi, türkiye, kazakistan, destek,

Diğer Haberler