turkiyenin-astana-buyukelciliginden-depremde-gosterdigi-dayanisma-icin-kazakis

Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği'nden depremde gösterdiği dayanışma için Kazakistan’a teşekkür

Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği, 1 Mart Şükran Günü olarak kutlanan Kazakistan’da deprem felaketi sonrası sergilediği dayanışmadan dolayı Kazak hükümeti ve halkına teşekkür etti.

01 Mart 2023 14:08

Büyükelçiliğin sosyal medya hesaplarında yayımlanan mesajda, “1 Mart Şükran Günü kutlu olsun. Bu vesileyle deprem felaketi sonrasında sergiledikleri dayanışma için Kazakistan devletine ve kardeş Kazak halkına teşekkür ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Kazakistan, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Türkiye’ye yardım eli uzatan ilk ülkelerden biri olmuştu.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talimatıyla yaklaşık 100 kişilik arama kurtarma ekibi depremden etkilenen bölgelere gönderilmiş, Kazak hükümeti 1 milyon dolar acil nakdi desteğinin yanı sıra 55 ton ayni yardımda bulunmuştu. Büyükelçiliğin AFAD hesabına aktarılmak üzere açtığı deprem yardım hesabında yaklaşık 10 milyon dolar bağış toplanmıştı.

“Kalıcı dostluğu, iyiliği ve dayanışmayı simgeliyor”

1 Mart Kazakistan’da, Josef Stalin döneminde Sovyetler Birliği'nin çeşitli bölgelerinden sürgün edilen halkların kendilerine kucak açan Kazak halkına şükranlarını ilettiği bir gün olarak kutlanıyor.

Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 2016’da imzalanan kararname ile kutlanmaya başlanan gün dolayısıyla ülke genelinde çeşitli kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Tokayev de yayımladığı mesajda Şükran Günü'nün Kazakların milli kimliğine kök salmış kalıcı dostluğu, iyiliği ve dayanışmayı simgelediğini bildirdi.

Tokayev, mesajında, mevcut küresel zorluklar karşısında her vatandaşın ortak gelecek için verdiği desteğin çok önemli olduğuna dikkati çekerek “Şükran Günü, halkımızın en zor zamanlarda birlik ve beraberliği koruduğunu, yüksek insanlık ideallerine bağlı kaldığını ve her zaman merhamet ile şefkat gösterdiğini hatırlatıyor.” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler