turkiyenin-dis-siyaseti-ve-kazakistan-turkiye-iliskileri

Türkiye'nin dış siyaseti ve Kazakistan-Türkiye ilişkileri

Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık,büyükelçilik binasında düzenlediği "Türkiye'nin dış siyaseti ve Kazakistan-Türkiye ilişkileri" konulu basın toplantısında, Türkiye ile Kazakistan'ın iki kardeş ülke olarak ortak tarihi ve kültürel mirası paylaştığını ve bundan gurur duyduklarını söyledi.

07 Kasım 2018 14:50

Türkiye'nin 1991'de Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlatan Uyanık, o günden bu yana ikili ilişkilerin her sahada güçlenerek devam ettiğini belirtti.

Büyükelçi Uyanık, Türkiye'nin dış ticaret ve doğrudan yabancı yatırımlar sahasında Kazakistan'ın en önemli ortakları arasında yer aldığına dikkati çekerek "Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar 400 milyon doları aşmıştır. Bu yıl da eylül ayı sonuna kadarki aldığımız rakamlara göre, ikili ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış kaydetmiş durumunda." diye konuştu.

Türkiye'nin Kazakistan'a yaptığı doğrudan yatırımların 3 milyar 200 milyon doları geçtiğine işaret eden Uyanık, enerji sektörü hariç, Türk yatırımcıların Kazak ortaklarıyla kurduğu işletmeler ve doğrudan yatırımlar açısından Türkiye'nin Kazakistan'ın en önemli ortakları arasında yer aldığına vurgu yaptı.

Büyükelçi Uyanık, Türk firmalarının bugüne kadar Kazakistan'da 23 milyar 400 milyon dolar değerinde büyük çaplı 485 projeyi bitirdiğini dile getirdi.

- Eğitim ve kültür alanlarında iş birliği

Kazakistan'da iki devletin kurduğu Türkistan'daki Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin faaliyet gösterdiğini söyleyen Uyanık, "Ama önümüzdeki dönemde de Kazakistan'ın ihtiyacına uygun olarak Türkiye'nin imkanlarıyla burada eğitim faaliyetlerimizi, iş birliğimizi güçlendirmek istediğimizi söylemek istiyorum." ifadesini kullandı. 

Uyanık, Türkiye'nin Kazakistan'da ortaöğretim kurumu olmadığına işaret ederek "Biz Türkiye'nin burada Kazak makamlarıyla iş birliği içerisinde kamu veya özel olsun ilgili kuruluşlarımızın Kazak müfredatına uygun eğitim vermesi amacıyla ilgili makamlarımız arasında temaslar devam ediyor." dedi.

Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimine kalkışan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), yurt dışında birçok ülkede olduğu gibi Kazakistan'da da eğitim alanında sinsi yapılanmasını uzun yıllar sürdürdüğünü söyleyerek "Bunların, Türkiye'nin adını ve imajını lekeleyerek kullandığını söylüyoruz. Bu konuda da ilgili Kazak makamlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor." diye konuştu.

- Bankacılık alanında iş birliği

Büyükelçi Uyanık, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ülke ekonomisinin güçlendirilmesi, enerji dışı sektörlerin çeşitlendirilmesine yönelik çabalarına olumlu baktıklarını vurgulayarak "Türkiye bu alanda iş birliğini geliştirmeye gayret ediyor. Bankacılık da bunun içinde. Türkiye bankacılık sisteminin burada bir temsilcisi Ziraat Bankası var. Önümüzdeki dönemde faaliyet ve sermayesini daha da artırarak devam etmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Gelecek yıl Türk Eximbank ve diğer Türk finansal kurumlarının da Kazakistan ile ikili yatırım ve bankacılık alanında ilişkilerini geliştirmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Uyanık, Astana Uluslararası Finans Merkezi'nin de buna yeni imkanlar sağlayabileceğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık,

Diğer Haberler