turkmen-devesi-arvana

Türkmen devesi: Arvana

Türkmen devesi Arvana, “Çöl Gemisi” namıyla Karakum çöllerinde özgürce dolaşıyor.

25 Kasım 2021 17:03

Türkmenlerin hayatında iki hayvanın çok kıymetli bir yeri vardır. Bunlardan biri at, diğeri devedir. Deve, Türkmen kültüründe bereketin sembolüdür. Türkmenler için deve 7 hazineden biri kabul edilir.
 “ Arvana” adı verilen tek hörgüçlü Türkmen develeri, kuma batmayan yastık gibi geniş ayak tabanlarıyla çölde yavaş yavaş nazik adımlar atarak hareket eder.
 “Arvana” develeri, Karakum çölünde çalılardan, tuzlu çöl bitkileriyle besleniyor ve tuzlu su içiyor.
Cumhurbaşkanlığının desteği ile son yıllarda özel deve yetiştirme çiftlikleri oluşturuldu. Özellikle gıda güvenliğinin sağlanması ve tekstil endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla çiftliklerde “Arvana” develerinin sayısı artırılmaya çalışıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre deve sütünden elde edilen işlenmiş ürünler, inek sütünden elde edilenlere göre üç kat daha fazla miktarda mikro elementler ve çeşitli vitaminler içeriyor.
Deve tüyünden yapılmış tekstil ürünleri de, yumuşak dokusu ve toz zerrelerini uzaklaştırması özelliği ile üst solunum yolu hastalığı olan kişiler tarafından kullanılması tavsiye ediliyor. Diğer yandan deve yününün içerdiği Lanolin, dolaşım sistemi üzerinde faydalı etkisiyle sinir gerginliğini azaltıyor, kas ve iskelet sistemindeki rahatsızlıkların etkisini azaltıyor.

Diğer Haberler