turkmen-gencler-universite-egitimi-icin-turkiye-yi-tercih-ediyor

Türkmen Gençler, Üniversite Eğitimi İçin Türkiye’yi Tercih Ediyor

Üniversite eğitimini Türkiye’de okumak isteyen Türkmen gençlerin, Aşkabat’taki Türk misyonlarına başvuruları yoğunlaştı.

24 Mayıs 2018 11:10

YÖS başvuruları başladı. Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS)  ve  üniversitelerin bu amaçla ayırdığı kontenjanlara başvuru yapabiliyor.

Türkmenistan’da orta öğretim mezunu gençlerin de Türkiye’deki üniversitelere ilgisi büyük. Türkiye’deki YÖS kontenjanlarından yararlanmak amacıyla denklik belgesi için Aşkabat Eğitim Müşavirliği’ne başvuran gençlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Her yıl Şubat  ayında başlayan ve Mayıs - Haziran aylarında artan başvurular, bu yıl daha yoğun şekilde devam ediyor. Aşkabat Eğitim Müşaviri Zübeyir Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre halen 3 bin 500 civarında olan başvuru sayısının, üniversitelerin kayıt dönemi sonuna kadar daha da artacağı ve 5 -6 bin civarında olabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye’de 108 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor.

Yüksek Öğretim Kurumunun 2017 yılı verilerine göre, Türkiye’de  YÖS kapsamında  108 bin 76 yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor. Türkmen öğrenciler de her yıl Türk üniversitelerinin YÖS kontenjanlarına büyük ilgi gösteriyor. 2017 kayıtlarına göre 10 bin 418  Türkmenistan vatandaşı, Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görüyor. Türkmen öğrencilerin en yoğun bulunduğu kurum Uşak Üniversitesi.. Bine yakın Türkmen öğrenciyi barındıran Uşak Üniversitesi’nin ardından, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi de 750 civarında Türkmen öğrenciye öğrenim imkanı sunuyor. Sakarya, Süleyman Demirel, Kars Kafkas, Marmara, Kırklareli, Malatya İnönü, Gaziantep, Dumlupınar, Erzurum Atatürk, Balıkesir, Ardahan, Aksaray, Çanakkale 18 Mart, Karabük, Eskişehir Osmangazi ve Anadolu üniversiteleri de YÖS kontenjanı fazla olan üniversiteler. Bu üniversitelerin her birinde de 200 ile 500 arasında Türkmen genci öğrenim görüyor.

 

 

Anahtar Kelimeler: yös başvuruları, Türkmenistan, eğitim,

Diğer Haberler