turkmen-kadinlarin-geleneksel-kiyafetleri

Türkmen kadınların geleneksel kıyafetleri

Türkmen milli kıyafetinin oluşumu iklim koşulları, meslek, statü ve tarihsel bağlantılarla çok ilişkili bir gelişim göstermiş.

12 Ağustos 2021 10:52

Türkmen kadınların geleneksel kıyafetleri göçebe yaşam tarzının tüm gereklerini karşılayan özgür ve bol kıyafetlerden oluşmaktadır. 

Türkmenlerin geleneksel kıyafetleri halkın manevi ve sosyal yapılarını da yansıttığı gibi, halkın milli değeri olan terbiye unsurlarının da temel taşıdır.

Türkmen kadınlarının geleneksel kıyafetleri çok renkli ve gösterişlidir.

Geleneksel Türkmen kıyafetlerinin dört temel rengi kırmızı, siyah, sarı ve beyazdır.

Türkmen gelin-kızlarının milli kıyafetleri, özellikle düğün kıyafetleri özgünlüğü, milliliği, güzelliği ile görenleri hayran bırakımaktadır. 

Türkmen gelinlerinin giydiği “Çırpı”, “Kürte”, “ Gınaç”, “ Keteni köynek”, süsleri bakımından sanat derecesinde olan el işlerinin örnekleridir.

Kırmızı ve yeşil renkli “Kürte”ler, güzelliği bakımından oldukça dikkat çekicidir.

“Kürte” özellikle düğün için hazırlanan milli kıyafet olup, kırmızı “Kürteyi” kızlar yeni evlendiğinde, yeşil “Kürteyi” ise babası evine ilk olarak gidip döndüğünde giyerler.

Gelin-kızların ustalığı, sabrı ile el emeği göz nuruyla dikilen ve süslenen milli kıyafetler, yüzyıllardan bu yana birçok ayrı kültürün bu coğrafyayı zorlamasına rağmen orijinalliğini kaybetmeden günümüze ulaşmıştır.

Diğer Haberler