turkmen-lider-berdimuhammedov-un-abu-dabi-ziyareti

Türkmen Lider Berdimuhammedov’un Abu Dabi Ziyareti

Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında çeşitli alanlarda ikili anlaşmalar imzalandı.

16 Mart 2018 16:32

Kuveyt’in ardından resmi ziyaret için Abu Dabi’ye giden Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Dubai Emiri ve Başbakan Şeyh Muhammed Bin Raşit El Maktum ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan ile görüştü.

Türkmen lider Abu Dabi’de, aynı zamanda BAE Silahlı Kuvvetler Başkan Yardımcısı olan Veliaht Prens El Nahyan tarafından resmi törenle karşılandı.

El Nahyan ve  Berdimuhammedov’un başbaşa görüşmesi ile başlayan resmi program, heyetler arası görüşemeler ile devam etti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, iki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmelerin gündemi Türkmenistan ve BAE işbirliğinin daha üst düzeye çıkarılması, ikili anlaşmaların hayata geçirilmesinin yolları ve bu anlaşmaların yeni içerikle zenginleştirilmesi konuları oldu.

Heyetlerin müzakereleri sonunda iki ülke arasında; terörizmle mücadele, organize suç, narkotik ve psikotropik maddelerdeki yasadışı ticaret; ceza davalarında karşılıklı destek anlaşması; diplomatik, hizmet ve özel pasaport sahipleri için vize şartlarının iptali anlaşması; kültürel alanda işbirliği anlaşması; Türkmengaz ve Birleşik Arap Emirlikleri Mubadala Petrol Şirketi Arasında Anlaşma; Türkmenistan Hükümeti ve Abu Dabi Kalkınma Fonu arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı. Anlaşmaların içeriği konusunda bilgi verilmedi.

Türkmen liderin resmi ziyarette bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri; Abu Dabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Umm Al Quwain ve Ajman Emirliklerinden oluşan 6 Emirliğin bir araya gelmesiyle 1971 yılında kuruldu. Bilahare Ras Al Khaimah’ın da 1972'de federasyona katılmasıyla BAE, sözkonusu 7 Emirliğin oluşturduğu bir federasyon haline geldi.

BAE’nin, topraklarının ve petrol üretiminin yaklaşık % 90’ı Abu Dabi Emirliği’ndedir. İkinci büyük Emirlik ise Dubai’dir. Federasyonun kuruluşundan itibaren, Devlet Başkanlığını Abu Dabi Emiri, Başbakanlık görevini ise Dubai Emiri temsil etmektedir. Devlet Başkanı, yasama ve yürütme yetkisine sahiptir.

Diğer Haberler