turkmen-milli-dansi-kustdepdi-unesco-dunya-mirasi-listesinde

Türkmen Milli Dansı  “Küştdepdi”  UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Türkmen halk kültürünün önemli unsurlarından olan “Küştdepdi” isimli halk dansı, UNESCO tarafından  Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ ne alındı.

12 Aralık 2017 11:50

Türkmen halk kültürünün önemli unsurlarından olan “Küştdepdi” isimli halk dansı, UNESCO tarafından  Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ ne alındı.

Kararın, 4 - 9 Aralık 2017 tarihlerinde Güney Kore'nin Jeju Adası'nda gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda alındığı bildirildi.

Aynı toplantıda, Türkiye ile Makedonya'nın birlikte hazırlayıp 2016 yılında UNESCO'ya sunduğu "Bahar Kutlaması: Hıdırellez" çok uluslu ortak dosyası da değerlendirilmiş ve Somut Omayan Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı.

Türkmen  folklorunda önemli bir yeri olan Küştdepti, Türkmenistan’daki her toyda - düğünde; bayramda - eğlencede oynandığı gibi; Nevruz’da ve ülke genelinde kutlanan tüm kültürel etkinliklerin de vazgeçilmezi adeta…

Küştdepdi dansı, hareketli müziği ve figürleri ile bir neşe kaynağı olurken; dansa başlarken ve dans içinde söylenen mani biçimindeki sözlerle de, istekler ifade ediliyor. Küştdepdi dansında, vokalistler tarafından söylenen şiirsel sözler ve şarkılar iyi duygulara ve isteklere odaklanırken, eller ve ayakların ritmik hareketleri ile dansçıların jestleri, oyunun görsel yanını tamamlıyor.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Türkmen milli dansı, Küştdepdi, Unesco, Unesco Somut Olmayan Dünya Mirası,

Diğer Haberler