turkmen-ozbek-sinir-ticaret-bolgesinin-temeli-atildi

Türkmen-Özbek sınır ticaret bölgesinin temeli atıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, resmi ziyaret için ülkesine gelen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Türkmen-Özbek sınır ticaret bölgesinin temel atma törenine çevrim içi katıldı.

21 Ekim 2022 19:42

Türkmenistan'da resmi ziyareti kapsamında çeşitli etkinliklere katılan Mirziyoyev, Türkmen Devlet Üniversitesini ziyaret etti. Mirziyoyev'e burada, Üniversitenin "Fahri Profesörü" unvanı verilirken profesör cübbesi ve ilgili sertifikası törenle teslim edildi.

Mirziyoyev, üniversite öğretim görevlileri ve öğrencileriyle yaptığı görüşmede, herhangi bir toplumun geleceğinin günümüz genç neslinin ne kadar iyi eğitimli olduğuna doğrudan bağlı olduğunu kaydederek bu nedenle Türkmenistan'da olduğu gibi Özbekistan'da da eğitim sisteminde köklü reformların yapıldığını belirtti.

Konuşmasında, uluslararası politika konularına da değinen Mirziyoyev, ortaya çıkan yeni tehlike ve tehditlere zamanında cevap verebilmek için bölge ülkelerinin çabalarını birleştirmeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Mirziyoyev, "Bu durumlardan çıkmanın tek yolu, her ülkenin, her halkın çıkarlarını dikkate almaya ve saygı duymaya dayalı yapıcı bir diyalogdur." dedi.

Aşkabat'ta "Taşkent Parkı" açıldı

Daha sonra Berdimuhamedov ve Mirziyoyev, başkent Aşkabat'ta "Taşkent Parkı"nın açılış törenine katıldı.

Aşkabat'taki Mahtumkulu Caddesi'nde inşa edilen Taşkent Parkı, Türkmen ve Özbek halklarının dostluk, birlik ve kültürel yakınlığının sembolü olarak değerlendirildi.

30 bin metrekarelik alanda inşa edilen parkta, Özbekistan başkentinin önemli tesislerinin 20'den fazla maketi yer aldı. Berdimuhamedov ve Mirziyoyev, Taşkent Parkı'nda ağaç dikti.

Törenin devamında iki ülke liderleri, Türkmen-Özbek sınır ticaret bölgesinin temel atma törenine çevrim içi katıldı.

Türkmenistan ve Özbekistan hükümetleri arasında 5 Ekim 2021'de imzalanan anlaşma çerçevesinde temeli atılan ve 20 hektarlık alana inşa edilecek olan Türkmen-Özbek sınır ticaret bölgesi, karşılıklı ticaret hacmini artırmayı, endüstriyel iş birliğini geliştirmeyi ve ortak projelerin uygulanmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Türkmenistan ve Özbekistan arasında son 5 yılda, karşılıklı ticaret hacmi yaklaşık 5 kat artarak geçen yıl 902 milyon dolara ulaştı.

 

Diğer Haberler