turkmen-parlamentosu-iki-meclisli-olacak

Türkmen Parlamentosu iki meclisli olacak

“Ulusal Konsey” adı verilecek olan yeni Meclis, Halk Kongresi ve Yasama Meclisi’nden oluşacak. Ulusal Konsey’de yasama organı Meclis, temsil organı ise Halk Kongresi olacak.

01 Şubat 2020 09:08

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan Anayasa Komisyonu toplantısında, “Türkmenistan Anayasasında Değişiklik ve ilaveler Hakkında Kanun” tasarısına son şekli verildi.

Buna göre, “Ulusal Konsey” olarak adlandırılacak olan yeni Türkmenistan Parlamentosu, “Halk Maslahatı”nın da Parlemanto çatısı altına alınmasıyla, iki meclisli olacak.

Temsilciler Meclisi olan Halk Kongresi (Maslahatı), 56 üyeden oluşacak. Ülkenin 5 vilayetinden ve Başkent Aşkabat’tan 8’er üyenin gizli oyla seçileceği ve 8 üyenin de doğrudan Başkan tarafından atanacağı 56 üyenin görev süresi 5 yıl olacak. Adaylarda 30 yaş, yükseköğrenim, son 10 yıldır ülkede sürekli olarak ikamet etmiş olmak koşulları aranacak.

Parlamento’nun halk Kongresi Başkanı, Devlet Başkanı’nın herhangi bir nedenle görevlerini yerine getirememesi durumunda, görevi devralacak.

Yeni Parlamentonun diğer kanadı Yasama Meclisi ise, 181 Milletvekilinden oluşacak. Milletvekilliği seçimleri beş yılda bir yenilenecek. Yasama meclisi, Anayasa ve yasaları kabul etme, kabul edilen yasaların uygulanmasını denetleme görevini ifa edecek.

Hazırlıkların, bu yılın Temmuz ayında tamamlanması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, parlamento, iki meclisli,

Diğer Haberler