turkmen-yazar-sair-arastirmaci-oraz-yagmur

Türkmen yazar, şair, araştırmacı: Oraz Yagmur

Türk dünyasının tasavvuflarını, Türk şairleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ü Orta Asya’ya tanıtmış bir araştırmacı ve yazar.

06 Ocak 2022 23:37

Oraz Yağmur 1947 yılında Marı şehrinin Yolöten ilçesinin Ganlıbaş Köyü’nde doğdu.

İlkokul, ortaokul ve liseyi Merv’de okudu. 1972’de Üniversiteyi Aşkabat’ta Mahtumkulu Devlet Üniversitesi’nde bitirdi.

Yağmur'un, 1989 yılında ilk yazdığı “Sisler Dağıldığında” isimli romanı yazdı. Yazarın diğer romaları; “Mahtumkuluname” ile ünlü Türkmen destancısı Gurt Yakup’un hayatını anlattığı eseri.

Sovyet döneminde yasak olan Karacaoğlan’ı, 1990 yılında yazdığı “Karacaoğlan’ı Kim Zindandan Çıkarır?” adlı makalesi ile Türkmenistan'a tanıttı. Yine yazarın 1994’te “Saçların Kara Değil mi?” ve 2007’de “Kumru Seslim Nerdesin?” kitapları Karacaoğlan’ın Türkmenistan’da ve Orta Asya’da yakından tanınmasını sağladı.

Oraz Yağmur’un Mevlana’yı anlatan, “Olduğun Gibi Görün” ve Yunus Emre’yi tanıtan “Sevelim Sevilelim” adlı eserleri de vardır. “Bozkurdun Balaları” adlı eseri ise Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmet Yılmaz Çetin’in destekleriyle yayınlandı.

Türk Dünyası kültür köprüsünün güçlenmesi için, Aşkabat’ta Mehmet Akif Ersoy, Karacaoğlan, Mevlana, Yunus Emre ve Atatürk adına anma günleri organize etti. Türk şairlerin şiirlerini Türkmen Türkçesine çevirdi.

Oraz Yağmur Türkiye’de, KKTC’de, Azerbeycan’da, Kazakistan’da, İran’da, Özbekistan’da yapılmış olan çeşitli kongrelere, sempozyumlara, konferanslara bildiriyle katıldı. Makaleleri türlü dergilerde ve gazetelerde yayınlandı.

Türk Dünyasına üstün hizmetlerinden dolayı 1999 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından liyakat ödülüne layık görüldü.

2008 yılında” Türk Kültürüne Hizmet” ödülüyle, 2009 yılında ise Huseyin Cavid adına Turkiye Yazarlar Birliginin büyük ödülünü aldı.

Türk dünyasının büyük şairi, yazarı Oraz Yağmur 75 yaşında 3 Ocak 2022 tarihinde vefat etti.

Diğer Haberler