turkmenistan-2020-afganistan-cenevre-konferansi-na-katiliyor

Türkmenistan “2020 Afganistan Cenevre Konferansı”na katılıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan ve Finlandiya tarafından düzenlenen "2020 Uluslararası Afganistan Konferansı"nda Türkmenistan’ı Dışişleri Bakanı Reşit Meredov temsil ediyor. Sivillerin korunması için acil ve kapsamlı ateşkes çağrısı yapılan konferansa 66 ülke ve 32 uluslararası kuruluştan üst düzey temsilciler katılıyor.

24 Kasım 2020 11:11

Videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan  Reşit Meredov, Afganistan'ın genel olarak yeniden kurulmasına büyük önem verdiklerini ve Afganistan'ın güçlenmesine yönelik uluslararası çabalara katkıda bulunmaya çalıştıklarını kaydetti. Afganistan’ın ekonomik entegrasyonu ve refahı konusunda Türkmenistan'ın somut adımlar attığını belirten Meredov, komşu ülke Afganistan ile işbirliğinin, sosyo-ekonomik ve insani alanlardaki proje ve programlara dayandığını sözlerine ekledi.

2020-2022 Afganistan'a İnsani Yardım Eylem Programı kapsamında Türkmenistan'ın kilit faaliyetlerine değinen Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Afganistan'ın genel kalkınması için enerji, ulaşım ve iletişim gibi sektörlerin öneminin farkında olduklarını belirterek, Türkmen tarafının TAPI gaz boru hattı, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan enerji ve fiber optik iletişim hattı ve  Türkmenistan-Afganistan'a demiryolu hattının inşasının ilerletilmesi taahhüdünün altını çizdi.     

Barış ve güvenlik konularının ele alındığı konferansın; Afganistan'ın toparlanması ve  sosyo-ekonomik kalkınma sürecindeki çabaların birleştirilmesi için etkili mekanizmalar oluşturması hedefleniyor.

Diğer Haberler