turkmenistan-2024te-bilgelik-ummani-mahtumkulu-firaki-sloganini-kullanacak

Türkmenistan 2024'te "Bilgelik Ummanı Mahtumkulu Firaki" sloganını kullanacak 

Türkmenistan Meclisi, ülkede bu yıl yapılacak etkinliklerin " Bilgelik Ummanı Mahdumkulu Firaki " sloganı ile yapılmasını kararlaştırdı.

06 Ocak 2024 22:11

Türkmenistan’da her yılın başında belirlenen ve etkinliklerde ana tema kabul edilen slogan belli oldu.

Bu yıl içindeki etkinliklerde sivil toplum kuruluşlarının önerisiyle Türkmenistan’ın Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kaleme alınan "Bilgelik Ummanı Mahtumkulu Firaki" isimli şiirin başlığı slogan olarak kullanılması kararlaştırıldı.

Karar Türk dünyasının büyük şair ve düşünürü Mahtumkulu Firaki'nin 300. doğum yıldönümü onuruna Türkmenistan Meclisi tarafından alındı ve Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından onaylandı. 

Söz konusu karar ile 2024 yılı içinde Mahtumkulu Firaki'nin her bir etkinlikte anılması, edebi mirasının dünya çapında tanıtılması ve bilimsel araştırmaların artırılması amaçlanıyor.

"Bilgelik Ummanı Mahtumkulu Firaki" yılı kapsamında Türkmenistan genelinde şairin hayatına ve eserlerine ithaf edilen sergiler   düzenleniyor.

18. yüzyılın söz üstatları arasında yer alan şair, 700’den fazla şiir yazdı, Türkmen edebî dilinin ortaya çıkmasını sağladı.

Eserlerinde Türkmenlerin birliğini, bağımsızlığını savunan şair, kötülüğe karşı savaşta kalemiyle mücadele etti, milli ve manevi  konulara değindi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Bilgelik Ummanı Mahtumkulu Firaki,

Diğer Haberler