turkmenistan-39-da-hazar-denizi-39-nde-seyrusefer-guvenligi-toplantisi

Türkmenistan'da Hazar Denizi'nde Seyrüsefer Güvenliği Toplantısı

Hazar'a komşu ülke heyetleri, Hazar Denizi'nde güvenlik ve deniz kazaları konusunu görüşüyor.

16 Mart 2017 10:36

Hazar denizine komşu Azerbaycan, Türkmenistan, İran , Kazakistan ve Rusya heyetleri, “Hazar Denizinde Denizcilik Güvenliği Alanında İşbirliği Protokolü Taslağı” üzerinde görüşmeler yapmak üzere Aşkabat’ta bir araya geldi.

Söz konusu protokol ile Hazar denizinde gemi kazalarının önlenmesi, gemi mürettebatının hayatının ve sağlığının korunması ile deniz araçları ve  onlarla taşınan yükün güvenliğinin teminat altına alınması amaçlanıyor.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda başlayan ve iki gün devam edecek görüşmelerde, taraflar; deniz araçlarının tasarımı, teçhizatı ve tedariği ile bunların çalışma ve mürettebatının niteliklerine ilişkin standartların belirlenmesi; belirlenen normların ve standartların uygulanmasıyla ilgili konuları da ele alacaklar. 

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre,  denizde arama - kurtarma operasyonlarının düzenlenmesi; limanlarda kontrol oluşturulması; deniz kazalarının araştırılması; denizaltı kabloları ve  boru hatları ile sondaj platformları da dahil olmak üzere, seyrüsefer için tehlikeli dış faktörlerin olumsuz etkilerinin önlenmesi;  konularının taraf ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle bir protokole bağlanması planlanıyor.





Diğer Haberler