turkmenistan-39-da-secim

Türkmenistan'da Seçim

Türkmenler, 12 Şubat Pazar günü 9 aday için sandık başına gidecek ve yurt genelindeki 2548 sandıktan çıkacak oylarla yeni devlet başkanı seçilecek.

10 Şubat 2017 15:28

Türkmenistan, bu hafta sonu yeni devlet başkanını seçiyor.

Türkmenistan Meclisinin 15 Ekim 2016’da, seçimin 12 Şubat Pazar günü yapılmasına dair kararının ardından 24 Ekim tarihinde devlet başkanlığı seçim takvimi başlamış; siyasi partiler ve sivil inisiyatifler adaylarını belirleyerek Seçim ve Referandum Kuruluna bildirmişlerdi.

Türkmenistan Demokrat Partisi, Mevcut Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’ u aday olarak ilan ederken; Sanayiciler ve Girişimciler Partisi, milletvekili Bekmurat  Atalıyev;   Ziraat partisi de, partinin  Mari İl Başkanı Durdukılıç  Orazov  ile  yarışa katıldılar.

Siyasi partiler dışında, vatandaş inisiyatifleri ve sivil toplum örgütleri tarafından aday gösterilen;  Balkan vilayetinden Süleymannepes Nurnepesov, Türkmenistan Gıda Sanayi Birliği Başkan yardımcısı Maksat Annanepesov , Mary vilayeti Başkan Yardımcısı Jumanazar Annayev, milletvekili Ramazan Durduyev, Daşoğuz Belediye başkan yardımcısı Meretdurdi Gurbanow ve Ahal eyaletinden Serdar Celilov  seçimde Devlet Başkanlığı için yarışacaklar.

Devlet başkanı adayları, Türkmen Devlet Televizyonlarında tahsis edilen sürelerde  ve salon toplantılarıyla seçim vaatlerini ve hedeflerini halka anlattılar. Devlet başkanı Berdimuhammedov, televizyonlarda süre kullanmadı; vilayetlere yaptığı çalışma ziyaretleri ile mesajlarını halka iletti.

Şimdi söz Türkmenistan halkının. Türkmenler, 12 Şubat Pazar günü  9 aday için sandık başına gidecek ve yurt genelindeki 2548 sandıktan çıkacak oylarla yeni devlet başkanı seçilecek.

Pazar günü yapılacak seçimin en güçlü ismi, mevcut devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov. 

1997 yılında Türkmenistan Sağlık Bakanı olarak siyasi hayatına başlayan 59 yaşındaki Türkmen lider;  2007 yılında yüzde 89.23, 2012 seçiminde de yüzde 97.4 oy alarak devlet başkanı seçilmişti. 12 Şubat Pazar günü üçüncü kez seçilmesi beklenen Berdimuhammedov; tahminlerin gerçekleşmesi halinde, bu defa 7 yıllığına seçilecek. 2016 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile devlet başkanının görev süresi 7 yıla çıkarılmış ve 70 yaş sınırı da kaldırılmıştı.



Diğer Haberler