turkmenistan-39-dan-amuderya-nehri-39-ne-iki-yeni-kopru

Türkmenistan'dan Amuderya Nehri'ne İki Yeni Köprü

Türkmenistan, iki yeni köprü ile Amuderya nehrinin iki yakasını birleştirdi.

08 Mart 2017 11:07

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Amuderya üzerinde inşa edilen demiryolu köprüsü ve karayolu ulaşımı köprüsünü, ülkesine resmi ziyarette bulunan Özbekistan Lideri Şavkat Mirziyoyev ile birlikte açtı.

Açılış, iki ülke liderinin ortak tarih,kültür,dostluk ve kardeşlik vurgusu yapan konuşmaların ardından gerçekleşti.

Türkmenistan Devlet Başkanı  Berdimuhammedov, açılış töreninde yaptığı konuşmada yeni köprülerin, bölgesel ortaklığın ufuklarını genişleteceğini söyledi.

Türkmen lider, Amuderya üzerindeki köprülerin tarihi önemde olduğunu ve bağlantılı diğer ulaşım projeleri ile Orta Asya topraklarının transit ulaşım merkezi haline geldiğini vurguladı.

Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev’de Amuderya üzerindeki bu köprülerin yalnızca Türkmenistan’ın iki şehrini, Türkmenabat ve Farab şehirlerini değil, ülkeleri ve kıtaları birbirine bağladığını, tarihi ipek yolunu yeniden canlandıracağını belirtti.

Özbekistan lideri, konuşmasının sonunda “Özbek – Türkmen kardeşliğine, muhabbetimize ve dostluğumuza nazar değmesin” dedi.   İki lider, resmi ziyaret programının ilk gününde stratejik ortaklık anlaşması imzalamışlardı.

2013 yılında inşasına başlanan köprülerden; demiryolu köprüsü 1750 metre, karayolu ulaşımı  köprüsü ise 1600 metre uzunluğunda.. Söz konusu köprüler, Orta Asya ülkelerinin ticari yüklerinin, Özbekistan-Türkmenistan-İran- Umman demiryolu ulaşım ağı projesi ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika  bölgesine transit ve güvenli ulaşımında önemli bir durak olacak. İran üzerinden Türkmenistan güzergahı ile  diğer Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine ticari yük taşıyan Türk TIR taşımacılığı da bu sayede daha güvenli ve hızlı hale gelecek.

Türkmenistan’ın Lebap vilayetindeki Türkmenabat kentinde gerçekleşen açılış törenleri kapsamında; İslam Kerimov adı verilen caddenin girişinde yapılan Kerimov anıtı da iki lider tarafından açıldı.

Türkmenistan’daki yabancı misyonun da yoğun olarak katıldığı Türkmenabat şehrindeki törenler, Türkmen ve Özbek sanatçıların icralarından oluşan konser programıyla sona erdi.





Diğer Haberler