turkmenistan-39-in-bm-iliskilerinin-25-yildonumu

Türkmenistan'ın BM İlişkilerinin 25. Yıldönümü

Türkmenistan; bağımsız bir devlet olarak Birleşmiş Milletlere üyeliğin 25. Yıldönümünü kutluyor.

02 Mart 2017 14:52

1991 yılındaki bağımsızlıkilanından sonra, 2 Mart 1992 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü’ne üye olanTürkmenistan; bağımsız bir devlet olarak Birleşmiş Milletlere üyeliğin  25. Yıldönümünü kutluyor.

Yıldönümü dolayısıyla, DışişleriBakanlığı ve  Birleşmiş MilletlerTürkmenistan Temsilciliği tarafından başkent Aşkabat’ta bir etkinlikdüzenlendi.

Türkmenistan’ın  uluslararasıilişkiler siyaseti ve kurumlarını tanıtan serginin gezilmesi ile başlayanetkinlik, Dışişleri Bakanı Raşit Meredov’un  moderatörlüğünde  gerçekleşen uluslararası  konferans ile devam etti.

Konferansa Devlet BaşkanıGurbanguli Berdimuhammedov da bir mesaj gönderdi.. Dışişleri Bakanı Raşit Meredov  tarafından sunulan mesajında Türkmen lider;  “2 Mart1992’de Birleşmiş Milletler’e üye olan Türkmenistan, uluslararasıyükümlülüklerine bağlı kalmaya devam etmektedir” dedi.  BirleşmişMilletler ile stratejik işbirliğinin geliştirilmesi konusunun, Türkmenistan dışpolitikasının önemli bir odak noktası olduğunu vurgulayan  Devlet Başkanı Berdimuhammedov;  “bu yıl18 Şubat’ta kabul edilen 2017-2023 Türkmenistan Dış Politika StratejiBelgesinde bu durum belirtilmiştir” dedi.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın1 Ocak’ta göreve başlayan yeni Genel Sekreteri Antonio Gutteres’de; örgütünTürkmenistan Temsilcisi Yelena Panova tarafından sunulan mesajında,  Gurbanguli Berdimuhammedov’u  üçüncü kez Türkmenistan Devlet Başkanıseçilmesi dolayısıyla kutladı ve iyi dileklerini iletti.

 Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov,Türkmenistan Meclisi Başkan Yardımcısı Hanım Bayramova,  Birleşmiş MilletlerinTürkmenistan nezdindeki Daimi Temsilcisi Yelena Panova ve Birleşmiş MilletlerAsya bölgesi yetkililerinin  konuşmacıolarak katıldığı  “Barış, Güvenlik ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Stratejik Ortaklık” konulu uluslararası konferans;  aralarında Aşkabat Büyükelçisi MustafaKapucu’nun da bulunduğu Türkmenistan’daki yabancı misyon şefleri, üniversite öğretim üyeleri,dışişleri bakanlığı yetkilileri  ile  dış politika enstitüsü öğrencileri ve çoksayıda katılımcı tarafından takip edildi.


Diğer Haberler