turkmenistan-5-asya-oyunlarina-hazir

Türkmenistan 5.Asya Oyunları'na Hazır

Aşkabat'da 17 Eylül'de yapılacak resmi açılış törenine 7 bin kişinin katılması bekleniyor.

13 Eylül 2017 11:28

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, yaklaşık 6 bin sporcunun madalya için yarışacağı 5. Asya Oyunlarına hazır.

17 Eylül’de yapılacak resmi açılış törenine 7 bin kişinin katılması bekleniyor.

2010 yılı sonunda temeli atılan ve bir Türk şirketi tarafından inşa edilen olimpiyat tesisleri, 1,5 kilometrekare alana kuruldu ve 15 ayrı spor tesisini içinde barındırıyor.

5. Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatı Oyunları’nda  65 takımın sporcuları madalya için mücadele edecek.  45 Asya ve 19 Okyanusya ülkesi yanında, olimpiyat bayrağı altında yarışacak  bir de mülteci takımı oyunlarda yer alacak.

Yarışma takvimi dolayısıyla 17 Eylül’deki resmi açılıştan 1 gün önce, güreş ve  jiu jitsu müsabakaları ile başlayacak oyunlar, 12 gün devam edecek.

5. Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatı Oyunları, yaklaşık 6 bin sporcunun 21 spor branşında  madalya mücadelesine sahne olacak.

Oyunlar boyunca 351 madalya töreni düzenlenecek ve başarılı olan sporculara 1870 madalya verilecek.

5. Asya Oyunları İcra Komitesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, oyunlar boyunca 140 bin kilogram yemek hazırlanacak.

12 gün sürecek organizasyon için 700 bin bilet haftalar öncesinden satışa çıkarıldı. 17 ve 27 Eylül’de yapılacak açılış ve kapanış törenlerine 7 bin kişinin katılması bekleniyor ve oyunlar boyunca 8 bin gönüllü görev yapacak.

Olimpiyat kompleksi içinde 15 ayrı spor tesisi ve sosyal donatı yapıları bulunuyor. Kompleks, 45 bin seyirci kapasiteli olimpiyat stadyumu, 15 bin kişilik kapalı arena, 6 bin seyirci kapasiteli tenis kompleksi, 5 bin kişilik kapalı su sporları merkezi ve 6 bin kişilik veledrom ile birlikte sosyal tesis, otel ve sporcu rezidanslarını içinde barındırıyor.

Kompleks içinde yer alan olimpiyat stadyumunu süsleyen “at başı heykeli” yükseklik ve genişliği, su sporları merkezi de kapalı alan kapasitesi dolayısıyla Guinnes rekorlar kitabına girdi.

Türkmenistan’da Aşkabat Uluslararası havalimanı vb. önemli projeleri gerçekleştiren ve 5 milyar dolar bütçeli olimpiyat tesislerini zamanında tamamlayıp teslim eden Türk firması Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, TRT’ye yaptığı açıklamada “İnşa ettiğimiz tesislerin, Guinnes tarafından rekor olarak tescil edilmesinden gurur duyuyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşkabat, 5.Asya Oyunları, 5. Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatı Oyunları’, Guiness Rekorlar,

Diğer Haberler