turkmenistan-ab-ortak-komitesi-toplantisi-brukselde-yapildi

Türkmenistan-AB Ortak Komitesi toplantısı Brüksel'de yapıldı

Türkmenistan-Avrupa Birliği Ortak Komitesi’nin 18. oturumu, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapıldı. Türkmenistan heyetine, Maliye ve Ekonomi Bakanı başkanlık ediyor.

28 Şubat 2019 16:20

Toplantıda  taraflar, Türkmenistan ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret ve ekonomi alanında ikili ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine ilişkin çeşitli konuları tartıştılar. Özellikle, Türkmenistan'daki makroekonomik durum, yatırımlar, ticaret, ulaştırma, enerji, ekonomik ve finansal işbirliği, eğitim, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi konular müzakere edildi. Ayrıca taraflar, devlet yönetimi reformları, iklim değişikliği ve çevrenin korunmasının yanı sıra terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi içeren güvenlik konularını da ele aldı.

Ülkenin makroekonomik durumu ve  karşılıklı ticaret konularının da ele alındığı görüşmelerde, kamu idaresi reformu, mali ve yatırım işbirliği, özellikle güvenlik, terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer tehdit ve zorluklarla ilgili alanlarda işbirliğine bir değerlendirme yapıldı. Gelişmekte olan yeni AB Orta Asya Stratejisi kapsamında ele alınan Türkmenistan ekonomi politikasında reformların daha da desteklenmesi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi de gündemde yerini aldı. Ayrıca eğitim, mesleki eğitim, çevre ve iklim değişikliği, enerji ve ulaştırma sektöründeki mevcut ortaklık konuları gözden geçirildi.

Ulusal ekonominin dijitalleşmesi ile ilgili uzmanların eğitimi, ülkenin sanayileşmesi için geniş ölçekli planlar ve tüm yaşam alanlarının modernleştirilmesi görevlerini göz önünde bulunduran Türkmen tarafı, Orta Asya için Yeni AB Stratejisi çerçevesinde, ilk, orta ve yüksek mesleki eğitim de dahil olmak üzere bu alanı güçlendirmenin desteklenmesini teklif etti.

Müzakerelerin yanısıra, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı ile Avrupa Komisyonu Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Dairesi Genel Müdürü Pierre Amilhat arasında ikili toplantı yapıldı. Toplantıda  “Türkmenistan-Avrupa Birliği” 18. Ortak Komite Oturumu çerçevesinde bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi, Türkmenistan’daki teknik projelerin ve AB’nin programlarının uygulanması ile ilgili olarak, bölgesel sınır yönetimi programı (BOMCA) ve Türkmenistan'ın yaklaşık 15 yıldır katıldığı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede (CADAP) güvenlik konusundaki  deneyimi ve olanakları ele alındı. Bu bağlamda, bu alanlarda yeni ortaklık mekanizmaları geliştirme gereği kaydedildi.

Avrupa Birliği halen, eğitim, bilim, enerji, tarım, yasal reformlar, özel sektör ve  çevre koruma gibi alanlarda Türkmenistan’da 10 proje yürütüyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan,

Diğer Haberler