turkmenistan-afganistan-arasinda-yeni-demiryolu-hatti

Türkmenistan –Afganistan Arasında Yeni Demiryolu Hattı

Denize çıkışı olmayan Afganistan, Türkmenistan tarafından inşa edilecek hat ile Aşkabat üzerinden Hazar denizindeki Avaza limanına, oradan da Bakü- Tiflis hattı ile Ankara, İstanbul ve Avrupa’ya bağlantı imkanı sağlayacak.

01 Aralık 2017 14:38

Türkmenistan’ın Afganistan sınırındaki Serhetabat istasyonu ile Afganistan’ın Herat ilindeki Turgundu istasyonunu birbirine bağlayacak demiryolu yapımına başlanması dolayısıyla Serhetabat’ta bir tören düzenlendi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un da katıldığı tören sonrasında, demiryolu hattının inşasını gerçekleştirecek personel ile makina, teçhizat ve inşaat malzemeleri yüklü 42 vagon bağlı tren Turgundu’ya doğru yola çıktı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, törende yaptığı konuşmada, “ulaşım ağının geliştirilmesinin, etkin uluslararası işbirliğinin önemli koşullarından biri olduğunu” söyledi. Afgan halkına enerji ve ulaşım alanlarında kapsamlı destek ve yardım sağladıklarını vurgulayan Türkmen lider, yakın zamanda Aşkabat’ın 7. Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA)’ na ev sahipliği yaptığını hatırlattı ve burada imzalanan anlaşmaların bölge ve Afganistan’ın gelişimi açısından önemine dikkat çekti.

14-15 Kasım tarihlerindeki RECCA  7. Bakanlar Toplantısı kapsamında Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin taraf olduğu “Lapis Lazuli Ulaştırma Koridoru Anlaşması” imzalanmıştı. Bölgesel ekonomik işbirliğini artırmayı hedefleyen ve adını Afganistan’ın ihraç ettiği kıymetli taşlardan alan anlaşma ile Afganistan’dan başlayarak Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve kültürel ulaşım bağlantısını genişletme amaçlanıyor.

Konferansta Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Bakü- Tiflis- Kars demiryolu hattının hizmete girdiğini hatırlatarak, ipek yolu üzerindeki bu hat için diğer ülkelerin de bağlantı alt yapılarını tamamlamaları gerektiğini vurgulamıştı.

Afganistan’a destek kapsamında Türkmenistan tarafından inşa edilecek demiryolu hattı ile; denize çıkışı olmayan Afganistan, Aşkabat üzerinden  Hazar denizindeki Avaza limanına, oradan da Bakü- Tiflis- Kars hattı ile Ankara, İstanbul ve Avrupa’ya bağlantı imkanı sağlayacak.

Turgundu – Serhetabat demiryolu hattı ile Afganistan, üretimini dış pazarlara ulaştırma ve gerekli ithalatı yapma konusunda daha fazla ulaşım imkanına kavuşacak.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Afganistan, Demiryolu Hattı,

Diğer Haberler