turkmenistan-afganistan-bolgesel-altyapi-guvenligi-calistayi

Türkmenistan-Afganistan Bölgesel Altyapı Güvenliği Çalıştayı

"Afganistan için Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci” çerçevesinde bölgesel altyapıların güvenliğinin sağlanması konusunda Türkmenistan ile Afganistan arasında bir çalıştay düzenlendi.

11 Şubat 2020 13:47

Türkmenistan’ın Mari kentinde düzenlenen çalıştaya, her iki ülkenin Dışişleri, İçişleri, Savunma ve  Enerji bakanlığı temsilcileri ile petrol ve gaz sektöründen uzmanların yanı sıra “İstanbul Süreci”ne dahil devletlerin temsilcileri de katılıyor.

Aşkabat'ta bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Merkezi'nin desteğiyle düzenlenen çalıştayda;  “Afganistan İçin Asya'nın Kalbi İstanbul Süreci” bağlamında bölgesel ulaşım altyapısının işlevselliğini artırmak,  potansiyel tehdit yönetimi ve bölgesel sınır ötesi işbirliği konuları ele alınıyor.

Çalıştayın birinci günü, Türkmenistan ve Afganistan'ın ilgili kurumları arasındaki işbirliği  ile TAPI gaz boru hattı ve elektrik hatlarının inşası da dahil olmak üzere bölgesel altyapı projeleri ele alındı.

Dün başlayan çalıştay üç gün sürecek.

Afganistan İçin Asya'nın Kalbi İstanbul Süreci

 Afganistan’a destek sağlamak için 2011 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’da  bir konferans düzenlenmiş ve “İstanbul Süreci” başlatılmıştı. Konferansa, bölge ve bölgenin komşularından oluşan  “Asya’nın Kalbi” oluşumu ülkeleri  katılmış ve  Afganistan konusunda; siyaset ve güvenlik, ekonomi, eğitim, kültür, hukuk alanlarında yapılacak işbirliği ve uluslararası kuruluşlar ile bölge ülkelerinden beklentileri kapsayan 23 maddelik bir metin üzerinde mutabık kalmışlardı.

Afganistan İslam Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan Krallığı, Tacikistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Krallığı’ndan müteşekkil “Asya’nın Kalbi” ülkeleri tarafından 2 Kasım 2011 tarihinde kabul edilen “İstanbul Süreci”, üye ülkelerde yapılan çeşitli toplantılarla devam ediyor. 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Afganistan, Türkmenistan-Afganistan Bölgesel Altyapı Güvenliği Çalıştayı, İstanbul Süreci, TAPI,

Diğer Haberler