turkmenistan-afganistan-iliskileri

Türkmenistan-Afganistan ilişkileri

Türkmen heyeti, Türkmenistan’ın finanse ettiği Afganistan’ın Faryap eyaletinin Andhoy ilçesinin Akina kasabasında 500 kişilik caminin temel atma törenine katıldı.

23 Kasım 2018 12:10

Türkmenistan Meclis Başkan Yardımcısı başkanlığındaki heyet, Afganistan’da resmi temaslarda bulundu.

Türkmen heyeti, Türkmenistan’ın finanse ettiği Afganistan’ın Faryap eyaletinin Andhoy ilçesinin Akina kasabasında 500 kişilik caminin temel atma törenine katıldı.

Caminin temel atma töreninin yapıldığı gün ayrıca 10 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattının çekilmesine yönelik projenin de temeli atıldı.

Bu hat, Akina tren garının kalkınmasına imkan sağlayacak.

Bu törene her iki ülkenin demiryolu yetkilileri katıldı.

 Kasım 2016 tarihinde Türkmenistan ve Afganistan Devlet Başkanları’nın katılımıyla Kerki-Imamnazar-Akina demiryolunun ilk aşamasını hizmete açılmıştı.

Türkmenistan düzenli olarak komşusu Afganistan’a insani yardımda bulunmakta.

Caminin inşası Türkmenistan ile Afganistan arasındaki 2018-2020 yılları kapsayan kültürel-insani işbirliği programı kapsamında yapılmaktadır.

Caminin inşası Türkmenistan tarafından finanse edilecek ve dostane münasebetlerin bir başka kanıtı olacaktır.

Caminin temel atma törenine Faryap eyaletinin valisi Nakibullah Gayık, Afganistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkmenistan ve Afganistan Din İşleri Kurum temsilcileri ve çok sayıda resmi yetkili katıldı. Caminin inşası bu ay içerisinde başlayarak, Aralık 2020 yılında teslim edilecek.

Bu konuda, Türkmenistan’ın Afganistan’daki Konsolosluğu ile Afganistan’ın Ghazanfar Construction, Road Work Rail Way Construction Material şirketi ile anlaşma imzalanmıştı.

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Afganistan, Türkmen heyeti,

Diğer Haberler