turkmenistan-ahal-teke-atlari-icin-unesco-39-ya-basvuracak

Türkmenistan Ahal Teke Atları İçin UNESCO'ya Başvuracak

Türkmenistan, Ahal Teke atlarının Unesco Dünya Mirası listesine alınması için başvuru yapmaya hazırlanıyor.

13 Mart 2017 11:06

Türkmenler için at çok önemli bir değer.. Türkmenistan’ın Ahal Teke atları da dünyanın en meşhur, en güzel at cinsi..

Türkmen Atları Devlet Birliği, Ahal Teke atlarının genetiğinin korunması, yetiştirilmesi  ve biniciliğin geliştirilmesi çalışmalarını yürütüyor ve dünyanın bakanlık düzeyinde atlarla ilgili tek kurumu.

Türkmenistan; bu meşhur ve güzel,  safkan Ahal Teke atlarının, UNESCO Dünya Mirası Listesine dâhil edilmesi için çalışma başlatıyor.

Türkmen Atları Devlet Birliği yetkilileri ve at yetiştiriciliği konusunda çalışan uzmanların katıldığı toplantıda  konu bütün yönleriyle ele alındı.

Türkmenistan Devlet Haberler Ajansının haberine göre, ilk etapta safkan Ahal Teke atları ile ilgili katalog çalışması  yapılması kararlaştırıldı.

Katalog çalışmasında atların genel özellikleri ve  kökeni  hakkında detaylı bilgiler yer alacak. Türkmen atları konusunda önemli bir bilgi kaynağı olacak çalışma, daha sonraki aşamada uluslararası örgütlerle ve dünya kamuoyu ile  paylaşılacak.

Katalogda, Ahal Teke atlarının genetiğinin korunmasında Türkmen halkının rolü ve çabası, at yetiştiriciliğinin ve atlarla ilgili ulusal geleneklerin korunması ve geliştirilmesi için Türkmenistan hükümeti tarafından alınan önlemler ve yapılan çalışmalar yansıtılacak.  Tüm bu çalışmaların sonunda, Ahal Teke atlarının UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmesi için  başvuru yapılacak.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un 2007 yılında göreve başlamasından sonra Türkmenistan’da, atçılığın geliştirilmesi, ilgili kurumların güçlendirilmesi, uluslararası standartlarda modern atçılık tesislerin inşa edilmesi konularına ağırlık veriliyor ve  Ahal Teke atlarının genetiğinin korunmasına yönelik bilimsel  çalışmalar yapılıyor.

Türkmenlerin milli değeri olarak görülen ve adını Ahal eyaleti ve ağırlıklı olarak bu eyalette yaşayan Teke Türkmenlerinden alan Ahal Teke atlarından biri, Devlet Başkanı Berdimuhammedov tarafından, geçtiğimiz hafta başında Türkmenistan’a resmi ziyarette bulunan Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev’e hediye edilmişti. Türkmenistan’da her yıl, Nisan ayının son Pazar günü "At Bayramı" düzenleniyor.


Diğer Haberler