turkmenistan-askabat-turkmenabat-arasinda-otoyol-insa-ediyor

Türkmenistan, Aşkabat – Türkmenabat arasında otoyol inşa ediyor

620 kilometrelik Aşkabat – Türkmenabat otoyolu,  Tarihi İpek Yolu güzergahında hızı artıracak.

20 Haziran 2018 15:03

Türkmenistan, Tarihi İpek Yolu’nun önemli güzergahlarından Aşkabat – Türkmenistan arasında otoyol inşasına başlıyor. Yüksek hızlı olarak tanımlanan otoyol Türkmenistan’ın yerli firmaları tarafından gerçekleştirilecek.

Bu amaçla Türkmen Sanayiyiciler ve Grişimciler Birliği bünyesine bir konsorsiyum oluşturuldu. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un  söz konusu otoyol projesine başlanması için talimat verdiği ve projeye Türkmenistan Kamu Bankası Rysgal Bank tarafından 5 yıl ödemesiz 2.4 milyar dolar kredi sağlanacağı bildirildi.

Otoyol üzerinde uluslararası standartlarda tesisler inşa edilecek.

Genişliği 34,5 metre olarak tasarlanan Aşkabat – Türkmenabat otoyolunun en önemli özelliği “yüksek hızlı” olarak projelendirilmesi. Bu amaçla otoyol, başka yollarla hiç bir şekilde kesişmeyecek, otoyol üzerinde çok sayıda geçit ile çeşitli büyüklükte köprü inşa yapılacak.

İnsan ve hayvanların yaklaşmasını önlemek amacıyla metal çit ile çevrelenecek otoyol üzerinde, uluslararası standartlarda dinlenme tesisi, mağaza, otel, akaryakıt istasyonu ve acil durum iletişim noktaları inşa edilecek.

620 kilometre uzunluğundaki Aşkabat-Türkmenabat otoyolu, Türkmenistan’ın lojistik alyapısının ve kalitesinin arttırılmasına imkan sağlayacak. Tarihi İpek Yolu üzerindeki ülkeler ve komşu ülkeler ile ticaretin geliştirilmesine yardımcı olacak.

Türkmenabat kentinin, Özbekistan sınırında yer alması dolayısıyla bu ülkeye ve Doğu Asya istikametine transit yük geçişlerini hızlandıracak olan otoyol;  Aşkabat-Türkmenbaşı otoyolu ile birleşerek, Hazar denizi kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı’na da erişimi sağlayacak.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Otoyol, Aşkabat,

Diğer Haberler