turkmenistan-asya-pasifik-ulkeleriyle-isbirligini-yogunlastiriyor

Türkmenistan, Asya-Pasifik ülkeleriyle işbirliğini yoğunlaştırıyor

Geçtiğimiz günlerde, Hükümetlerarası Türkmenistan-Kore Ticaret, Ekonomik, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Komisyonu’nun 7. toplantısı Güney Kore’nin başkenti Seul'de gerçekleştirildi.

25 Şubat 2019 11:45

Toplantıda taraflar, Türkmenistan ile Güney Kore Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin durumunu ve geleceklerini gözden geçirdiler. Taraflar ayrıca geniş bir alanda işbirliğini geliştirmek için görüş alışverişinde bulundular ve somut adımlar belirlediler.

Toplantılardan sonra hükümetlerarası komisyon katılımcıları; devlet kurumları ve Güney Kore’li özel şirket temsilcileri ile ikili görüşmelerde bulundu. Ayrıca, devlet kurumları ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan çok sayıda katılımcının bulunduğu Türkmen-Kore iş forumu düzenlendi. Türkmenistan ile Kore arasındaki Hükümetlerarası Ticaret, Ekonomik, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Komisyonu 7. toplantısıyla ortaklaşa düzenlenen foruma, Türkmenistan Sanayi ve İletişim Bakanı ile Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanları katıldı.

Koreli şirketler, kimya endüstrisi, inşaat ve altyapı gibi çeşitli alanlarda üst düzey teknolojiler temelinde Türkmenistan'ın ekonomik gelişimine katkıda bulunmaya hazır olduklarını açıkladılar. Koreli şirketler, Türkmenistan’da zengin doğal gaz yataklarınıın işletilmesini geliştirmekle de ilgileniyorlar.

Diğer yandan, 22 Şubat’ta yapılan hükümet toplantısında, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a, Asya-Pasifik bölgesi devletleriyle ilişkileri geliştirme konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı, Uzun süredir Türkmenistan'ın önemli iş ortakları arasında, Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya ve Güney Kore Cumhuriyeti gibi önde gelen Asya-Pasifik ülkelerin bulunduğunu belirttiği açıklamasında, bu devletlerle işbirliğini arttırmak için, diplomatik diyalogu, ticaret ve ekonomi alanındaki işbirliğini, ulaştırma sektörünü, insani yardım alanını ve ayrıca parlamentolar arası düzeydeki işbirliğini geliştirmek için uygun önlemlerin uygulanmasının öngörüldüğü ifade etti.

Raşit Meredov, bu çerçevede, Dışişleri Bakanlıkları, Hükümetlerarası Türkmen-Çin Komitesi'nin faaliyetleri, Türkmen-Japon Komitesi, Hükümetlerarası Türkmen-Kore Komisyonu'nun faaliyetleri, düzenli iş toplantıları ve iş forumları arasındaki ilişkilerde, yeni ortak projelerin uygulanması için mevcut fırsatlardan yararlanılmasının yanı sıra, bilim, eğitim, kültür, sağlık ve spor alanlarında da güçlü bağların kurulmasının teşvik edildiğini sözlerine ekledi.

Hükümet toplantısındaki konuşmasında Cumhurbaşkanı’da, ülkenin sanayileşmesi ve ekonominin çeşitlendirilmesi için atılan adımların, Asya pasifik Ülkelerinin ticari ve finansal yapılarıyla üretken ortaklıkları genişletmek, bu ülkelerle yatırım faaliyetlerini artırmak ve yeni büyük projelere girmek için büyük umutlar yarattığını belirtti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Güney Kore,

Diğer Haberler