turkmenistan-at-bayrami-kutlamalari

Türkmenistan At Bayramı Kutlamaları

Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan At Bayramı, bu yıl da renkli görüntüler ve heyecanlı yarışlarla sona erdi.

30 Nisan 2018 11:22

Türkmenistan’da her yıl Nisan ayının son Pazar günü kutlanan At Bayramı, hafta sonunda yapılan at güzellik yarışması, geleneksel at bayramı koşuları, ödül töreni ve  ve renkli görüntülerle sona erdi.

Başkent Aşkabat’ta Cumartesi ve Pazar günü yapılan etkinliklere devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’da katıldı. Türkmenistan’daki yabancı misyon şefleri ve yurt dışından davet edilen katılımcılar da etkinlikleri ilgi ile izledi.

Cumartesi günü ilk olarak “At Güzellik Yarışması” yapıldı.  Atlar önce seyisler refakatinde yalın halde jürinin ve seyircilerin önünde boy gösterdi. Ardından ikinci tur geçişi yapıldı; bu kez atlar aksesuarları ile bezenmiş halde jürinin beğenisine sunuldu. Jüri tarafından “en güzel” seçilen atın sahibine bir otomobil ile ödüllendirildi.


Tören sırasında Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’a Türkmenistan’ın 5 eyaletinin valileri tarafından birer Ahalteke atı hediye edildi. Türkmen lider kendisine hediye edilen atlardan birisi ile sahneye çıktı. İyi bir at binicisi olduğu bilinen Türkmen lider, at ile kısa bir tur attı ve kucağındaki sevimli Alabay köpeği ile at üzerinde seyircileri selamladı.

Pazar günü yapılan kutlamaların merkezi, Başkent Aşkabat’taki en kapsamlı hipodrom olan Uluslararası Atçılık Merkezi idi. Her yıl at bayramında geleneksel olarak gerçekleştirilen at yarışları yapıldı bu kez. 7 kategoride 12’şer atın katıldığı  at bayramı koşuları, oldukça çekişmeli ve heyecanlı geçti.


Yarışlar sonunda birinci olan atların jokeyleri sahneye davet edildi; kupaları ve 20’şer bin dolar ödülleri yetkililer tarafından verildi. Törende, hafta içinde yapılan engelli yarışlari ve 60 kilometrelik marathon yarışında birinci olan atların jokeylerine de ödülleri takdim edildi.


At Bayramı törenleri, yetenekli bir ahalteke atının halk oyunları ekibinin dansına eşlik ettiği olağanüstü görüntüler ve Türkmen geçlerin yanyana koşan iki at üzerindeki ilginç gösterileri ile sona erdi.
 
 
 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, At Bayramı,

Diğer Haberler