turkmenistan-avrupa-birligi-iliskileri

Türkmenistan-Avrupa Birliği ilişkileri

Türkmenistan ve AB, Trans-Hazar Gaz Boru Hattı inşaatı projesi konusunda görüşmelerde bulundu.

23 Ekim 2018 09:37

Devlet Haber Ajansı TDH’nin verdiği habere göre geçtiğimiz günlerde Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov başkanlığındaki Türkmen heyeti, başta Avrupa Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Shefchovich olmak üzere Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşlarla bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Brüksel'i ziyaret etti.

Görüşmelerde, Türkmenistan ile AB arasında enerji sektöründe işbirliği konuları, ortaklığın yasal çerçevesinin olgunlaştırılması ve Trans-Hazar Gaz Boru Hattı inşaatı projesinin uygulanması konuları görüşüldü. Bu çerçevede, Hazar Kalkınma Kurumu CDC’nin ilkelerinin iyileştirilmesi, ekonomik, çevresel ve ticari konular da dahil olmak üzere Trans-Hazar Gaz Boru Hattı inşaatı projesinin uygulanmasına ilişkin çalışma grubunun müzakerelerinin devamına değinildi.

Hazar Denizi'nin Hukuki Statüsü Konvansiyonunun kabulü sayesinde Hazar Denizi boyunca bir Gaz Boru Hattı döşenmesi için gerekli yasal çerçevenin oluştuğu değerlendirilen görüşmelerde, Trans-Hazar Gaz Boru Hattı inşaatı projesinin uygulanması için bu aşamada tarafların uluslararası standartların gereklerini yerine getirmesine ve çevresel değerlendirmelerin yapılmasına ihtiyaç bulunduğu belirtildi.

Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı projesi ile Türkmen enerji taşıyıcılarının Avrupa pazarına en az 30 yıl boyunca 30 milyar metreküp doğalgaz tedarik edebileceği belirtiliyor.

Bu bağlamda Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, enerji alanında uluslararası işbirliğini genişletme ve Türkmen enerji kaynaklarını Avrupa pazarına ulaştırma çalışmalarının hızlandırılmasına özel önem veriyor.

 

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, ab, trans hazar gaz boru hattı, görüşme, meredov,

Diğer Haberler