turkmenistan-azerbaycan-iliskileri

Türkmenistan-Azerbaycan İlişkileri

Dışişleri bakanlarının başkanlığında bir araya gelen iki ülke heyetleri, ikili ve bölgesel işbirliği konuları ile uluslararası gündemi değerlendirdi.

01 Şubat 2018 15:34

Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı şehrinde  yapılan görüşmelerde taraflar, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında yapılan yıllık siyasi istişare toplantılarının  çeşitli düzeylerde yoğunlaştırılması konusunda mutabık kaldılar.

Hükümetlerarası Türkmen – Azerbaycan Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun çalışmalarını yoğunlaştırması ve bir sonraki toplantının Aşkabat’ta yapılması da kararlaştırılan konular arasında yer aldı. Görüşmelerin ana konularından biri de, iki ülkenin Hazar Denizi’nde yapacağı işbirliği alanları oldu.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre; Taraflar; Türkmenistan – Azerbaycan arasındaki işbirliğinin çok yönlü ve başarılı biçimde geliştirlmesinin temel taşının, iki ülke liderinin karşılıklı saygı ve güvene dayalı ilişkisi olduğunu vurguladı. Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammedyarov başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerde, Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in Türkmenistan’a yapacağı ziyaretin gündem konuları da değerlendirildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Azerbaycan’a resmi ziyarette bulunmuştu. Ziyaret sırasında iki ülke arasında 1996 yılında imzalanan Stratejik İşbirliği Anlaşması güncellenmiş; ;  Hazar Denizi’nde acil durumların önlenmesi ve müdahale için işbirliği, enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi, çevre koruma, kültür ve telif haklarının korunması, transit ulaşım, turizm ve vergi  konularında  hükümetler  arası  düzeyde  işbirliği  anlaşmaları ve protokoller imzalanmıştı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Mammedyarov, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammdov tarafından da kabul edildi. Görüşmede Mammedyarov, İlham Aliyev’in selam ve iyi dileklerini iletti. Türkmen lider Berdimuhammedov’da, Türkmenistan – Azerbaycan ilişkilerinin geçmişten bugüne dostluk ve iyi niyetli komşuluk ilişkisine dayalı olarak geliştiğini vurguladı. Türkmen lider kabulde, Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasının Azerbaycan tarafından desteklemesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan-Azerbaycan ilişkileri, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Mammedyarov, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Enerji, Hazar Denizi, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov,

Diğer Haberler