turkmenistan-bagimsizliginin-27-yilini-kutluyor

Türkmenistan bağımsızlığının 27. Yılını kutluyor

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları (Devlet Başkanı Yardımcıları), bakanlar ve üst bürokratlar, diplomatik misyon şefleri ve çok sayıda yabancı konuğun katıldığı Bağımsızlık Bayramı, Bağımsızlık Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

27 Eylül 2018 14:36

 Aşkabat  Garaşsızlık Meydanı’nda Türkmenistan Milli Marşının okunması ve göndere bayrak çekilmesinin ardından Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nin geçit resmiyle devam etti. Töreni resmi geçit tribününde izleyen Berdimuhamedov, askerleri ayakta selamladı.

Tören, Türkmen Cumhurbaşkanı'nın huzurunda Devlet kurumları, farklı toplum kuruluşları  ve vatandaşların katıldığı   büyük bir bayram yürüyüşü ile devam etti.

Törende atlı birlikler Türkmen Ahal-Teke atlarıyla geçit  yaparken, Türkmen atları güzellik yarışmasında birinci seçilen safkan Ahal teke at, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları tarafindan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a hediye edildi.

iki gün boyunca konserler, tiyatro gösterileri,  konferanslar, toplantılar,  güzel sanatlar ve el sanatları sergileri ile devam edecek olan bağımsızlık kutlamaları, yarın  Aşkabat Hipodromu'nda yapılacak Ahal Teke at yarışları ile tamamlanacak.

Ülkenin diğer vilayetlerinde de çeşitli etkinliklerle kutlanan Bağımsızlık Bayramı’ında  ülkede  iki gün resmi tatil yapılıyor.

Öte yandan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov Türkmenistan'da 27 Eylül  Bağımsızlık Bayramı münasebeti ile  Türkmen halkına bir mesaj gönderdi. Mesajında Bağımsızlığın; egemenliğin, birlik ve dayanışma ruhunun sarsılmaz temeli olduğunu belirten Berdimuhamadov, Ülkenin tüm başarılarının bağımsızlıkla başladığını  belirterek bu günün, yüksek hedeflere ulaşmak için ilham veren bir milli bayram olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan Türkmenistan’ın  Bagımsızlığının  27. yıldönümü  dolayısıyla, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’a bir tebrik mesaji gönderdi.

 Ticari, ekonomik ve kültürel işbirliği hızlı bir şekilde gelişen Türkmenistan ile Türkiye arasında “Ekonomik ve Ticari İş Birliği Anlaşması”bulunuyor.

Türkmenistan 1917 Rus Bolşevik İhtilali sırasında  Ruslara karşı bağımsızlık mücadelesi vermişse de 1924’te SSCB’nin egemenliğini kabul etmek zorunda kaldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Türkmenistan Parlamentosu 27 Ekim 1991’de oybirliği ile Türkmenistan’ın bağımsızlığını kabul ederek tüm dünyaya duyurdu. Türkiye Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan devlet oldu. 1992’de Birleşmiş Milletler üyesi olan Türkmenistan, BM Genel Kurulu’nun 12.12.1995 tarihli kararıyla “Pazitif tarafsızlık Statüsü” alan ilk Devlet olma özelliği de taşıyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Türkmen Ahal-Teke, Bağımsızlık Bayramı,

Diğer Haberler