turkmenistan-da-10-uluslararasi-gaz-kongresi

Türkmenistan’da 10. Uluslararası Gaz Kongresi

Türkmenistan’ın ulusal turizm bölgesi Avaza’da gerçekleşen 10.Uluslararası Gaz Kongresi, akaryakıt ve enerji sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir çok şirketin lideri ile teknoloji ve araştırma kuruluşu uzmanlarını bir araya getirdi.

23 Mayıs 2019 14:49

Akaryakıt ve enerji sektöründe uluslararası faaliyet gösteren  kuruluş ve şirketlerin, karşılıklı işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan kongrede, dünyanın önde gelen finans,  petrol ve gaz şirketleri, projelerini sundular. Bu yıl onuncusu düzenlenen kongre,  dünya gaz endüstrisinin gelişim olanaklarını ve bakış açılarını tartışmak için bir platform görevi yürütüyor.

Türkmengaz Devlet Kurumu ve  Türkmen Ekonomi Forumu tarafından organize edilen kongreye; ABD, Japonya, Çin,  AB, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Güney kore,  Türkiye dahil olmak üzere 30 ülkeden yaklaşık 450 delege katıldı. Katılımcılar arasında, Exxon Mobil, Shel, Gazprom ,Petronas, Dragon Oil,  CNPC ve  Hyundai gibi dünya enerji pazarında önemli rol oynayan uluslararası şirketler de yer aldı.

Kongrenin  ilk gününde, “Gaz geleceğin yakıtıdır”, “TAPI - barış ve istikrarın boru hattı”, “Boru hattı projeleri, enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğin kilit unsurlarıdır” ve "Gazdan para kazanma - çeşitlendirme ve büyümeye giden yol" konulu oturumlar yapıldı.

Kongrenin ikinci gününde, ana konu olarak, Türkmenistan'ın petrol ve gaz endüstrisinde işbirliği alanları tartışıldı. Türkmen akaryakıt ve enerji kompleksi, Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksi ve Türkmengaz kurum temsilcilerinin raporları büyük ilgi gördü.

 Kongrede gündem konularından biri de Türkmenistan-Afganisan Pakistan-Hindistan doğal gaz boru hattı (TAPI) projesi oldu. Yapılan konuşmalarda, TAPI projesinin, komşu bölgelerin barışçıl ve istikrarlı kalkınması için en iyi örnek olduğu bilirtildi.

 Türkmen doğal gazının Rusya ve Avrupa'ya tedarik edilmesinin olanakları, Orta Asya-Çin doğal gaz boru hattının kapasitesininin artırılması da gündeme gelen konular arasındaydı.

Oturumlardan sonra, Türkmen yakıt ve enerji kompleksi liderliğinde yabancı delegelerin ve yabancı firma temsilcilerinin ikili toplantıları gerçekleşti.

Bilindiği gibi, Hidrokarbon rezervi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkmenistan, dünyada 50 trilyon metreküpten fazla tahmin edilen gaz rezervleriyle dördüncü sırada, Avrupa ve BDT'deki gaz üretim hacmi  ile üçüncü sırada yer alıyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Avaza, 10. Uluslararası Gaz Kongresi,

Diğer Haberler