turkmenistan-da-9-mayis-yenis-gunu-kutlamalari

Türkmenistan’da “9 Mayıs Yeniş Günü” Kutlamaları

Berdimuhammedov: Türkmenistan halkı her zaman hümanizm ilkelerine bağlı kalmıştır ve diğer halklarla dostluk ve karşılıklı anlayış temelinde ilişkiler kurmuştur.

08 Mayıs 2018 16:15

Türkmenler, 1941-1945 yıllarında Nazi ordularına karşı Doğu Cephesinde vatanları uğruna kahramanca savaşmışlardı. Türkmenistan’da “Zafer Günü” günü olarak kutlanan 9 Mayıs, İkinci Dünya Savaşı sonunda Almanya’nın kayıtsız şartsız teslimiyet anlaşmasını imzaladığı ve Rusya’nın zaferini ilan ettiği gündür. İkinci Dünya Savaşı yıllarında SSCB içinde bulunan diğer Türk Cumhuriyetleri gibi Türkmenistan’da da her yıl 9 Mayıs günü, Büyük Vatanseverlik Mücadelesinin Bayramı olarak kutlanıyor.

Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, 1941-1945 vatanseverlik mücadelesinde binlerce Türkmen’in gönüllü olarak savaşa katılıp, büyük cesaret ve kahramanlıklar gösterdiğini belirtti. 9 Mayıs Zafer Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Türkmen lider, halkının bayramını kutladı ve sağlıklı, huzurlu, müreffeh ve mutlu bir yaşam diledi.

Yurt genelinde yapılan “9 Mayıs Yeniş Günü” etkinlikleri kapsamında; çeşitli konferanslar, sergiler, tiyatro gösterileri ve muharip kahramanların katıldığı söyleşi ve konser programları düzenlendi.

Başkent Aşkabat’ta düzenlenen etkinliklere,1941-1945 yıllarında cephede savaşan gaziler ile savaşta hayatını kaybeden askerlerin hayatta olan eşleri de davet edildi. Gazilere, Devlet Başkanı adına çeşitli hediyeler verildi.

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, 9 mayıs yeniş günü, kutlamalar, Berdimuhammedov,

Diğer Haberler