turkmenistan-da-agaclandirma-programi

Türkmenistan’da Ağaçlandırma Programı

Topraklarının büyük bir bölümü çöl olan Türkmenistan'da bu yıl 3 milyon fidan dikilecek.

12 Şubat 2018 15:16

Topraklarının büyük bölümü çöl olan ancak yer altında büyük hidrokarbon kaynaklarına sahip Türkmenistan, doğaya büyük önem veriyor. Bu amaçla her yıl yaklaşık 3 milyon ağaç dikiliyor ve çöl olan topraklar yeşil ile buluşturuluyor.

Türkmenistan'da 2018 yılı ağaçlandırma programı kapsamında 3 milyon ağaç dikim kararı alındı.

Planlamaya göre, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde Ahal vilayetinin Akbuğday ve Baharden ilçeleri arasındaki bölgeye 1,5 milyon fidan dikilecek.

Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında, ülke çapında uygulanan ağaçlandırma programının ekolojik açıdan önemine dikkat çeken Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov; hızla büyüyen şehirler, ilçeler ve köylerin civarında yeni ağaçlandırma alanları oluşturulması talimatı verdi. Türkmen liderin talimatı çerçevesinde diğer vilayetlerde de 1,5 milyon olmak üzere, yıllık  toplam 3 milyon adet ağaç dikimi hedefine ulaşılacak.

 Ağaçlandırma programında çeşitli meyve fidanları ve üzüm bağları ile iğne yapraklı ağaçlara ağırlık verilecek.

Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca, 2018 yılında 2 bin 30 ton ipekböceği kozası üretim planı da onaylandı. Bu karar  ve hedef çerçevesinde, Tekstil Sanayii Bakanlığı vilayet hakimlikleri ile sözleşme yapacak. Hakimlikler de, üretici birlikleri ve köylülerle anlaşma yaparak üretimi denetleyecek ve planlanan rekolteye ulaşılamasını sağlayacak.

 

        

 

        

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Ağaçlandırma Seferberliği, Tarım, Türkmenistan'da ipekböceği kozası üretimi,

Diğer Haberler