turkmenistan-da-at-bayrami

Türkmenistan’da At Bayramı

Başta Aşkabat olmak üzere Türkmenistan’ın her yerinde, Ahal- Teke “Türkmen Atı Milli Bayramı” çeşitli etkinliklerle festival havasında kutlanıyor.

29 Nisan 2019 14:04

Başkent Aşkabat’ta “Türkmen Atı Milli Bayramı” münasebetiyle, hafta başından itibaren devam eden fuar, toplantı, konferans ve eğlencelerin ardından hafta sonunda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla Ahal-Teke Binicilik Kompleksi’nde renkli kutlamalar düzenlendi.

Kutlamalara Bakanlar Kurulu Başkan Vekilleri, meclis başkanları, bakanlıklar,  askeri ve kolluk kuvvet başkanları, diplomatik misyon şefleri, Akhal-Teke Uluslararası At Birliği üyeleri, yabancı ve yerli medya mensupları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Cumartesi günü kutlamalar, Devlet Başkanı’nın, hipodroma gelmesiyle başladı. Geleneksel halk oyunları  ile karşılanan Devlet Başkanı’na, ülkenin bütün at yetiştiricilerini temsil eden heyet tarafından Türkmen halkı adına, Rowana adında bir at hediye edildi. Devlet Başkanı, geleneğe uygun olarak, annesi Ogulabat  tarafından örülmüş, “alaca”adı verilen  bağı, atın  boynuna bağladı, söz konusu bağ, nazardan koruyucu bir sembol ve dostluğun başlangıcının  bir işareti olarak  kabul ediliyor. Devlet Başkanı atı sevdikten sonra bindi  ve atı dört nala koşturdu.

Ardından Ahal-Teke atları arasında yapılan güzellik yarışmasının final turu başladı. Aşkabat, Akhal, Balkan, Lebap, Daşoguz ve Meryem illerinden ön elemede seçilen, soyağacı  belirli, saf kan on Akhal-Teke, bütün özellikleri ile jüriye sunuldu. Jüri tarafından  zerafet, çeviklik, dayanıklılık güçlülük ve huy özellikleri göz önünde tutularak, birinci seçilen ata “Parasat”(bilgelik) adı verildi.

Daha sonra, ünlü binicilik grubu "Galkynysh" in çalıştırıcısı ve lideri  Pygya Bairamdurdyev'a onur ödülü armağan edildi. Halı, at süslemeleri, at kuyumculuğu, at resim heykel, fotoğraf, yayıncılık ve televizyon projeleri alanında başarılı görülenlere de ödüller verildi.

Devlet Başkanı’nın Hipodromdan ayrılması ile Cumartesi kutlama programı sona erdi.

Pazar günü, Türkmen kültür mirasının bir çok örneğinin sergilendiği, festival havasındaki kutlamalar, Devlet Başkanı’nın Hipodroma gelmesi ile  başladı. Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, yapılacak olan at yarışları nedeniyle  at yetiştiricileri, at yarışçıları ve tüm vatandaşları selamladı.

Yarış atlarının tek tek tanıtılmasının ardından, yedi etapta at yarışları gerçekleştirildi. Yarışlarda birinci gelen binicilere  Devlet Başkanı adına ödül verildi.

Daha sonra Devlet Başkanı Gurbanguli berdimuhamedov, torunu ile birlikte gitar çaldı ve mini bir resital verdi.

Her Nisan ayının son haftası cumartesi ve pazar günleri Türkmenistan’da Türkmen atı Milli Bayramı olarak kutlanıyor. Bayramda iki gün resmi tatil yapılıyor.

Türkmen kültüründe, Ahal-Teke ırkı, büyük miras hazinesi olarak kabul ediliyor. ‘Cennet Atları’ lakabıyla anılan  Ahal-Teke atları, Türkmen halkının bağımsızlık ruhunun ve ince zevkinin bir timsali olarak görülüyor.

Ahal-Teke atlarının ırklarının saflığını korumak ve sayısını artırmak için devlet tarafından çalışmalar yapılıyor. Ahal-Teke  Türkmen atı yetiştiriciliği, atlı sporların  geliştirilmesi ve  bu alanda dünya ülkeleriyle karşılıklı işbirliği yapılması için hizmet yürüten At Bakanlığı bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, At Bayramı, Aşkabat, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, “Türkmen Atı Milli Bayramı”,

Diğer Haberler