turkmenistan-da-bagimsizlik-bayrami-affi

Türkmenistan’da Bağımsızlık Bayramı Affı

Türkmen lider Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından imzalanan kararname ile aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 1636 mahkum affedildi.

26 Ekim 2017 14:46

Türkmenistan Bakanlar Kurulu, Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla bu hafta genişletilmiş olarak toplandı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov başkanlığındaki toplantıya, Bakanlar Kurulu üyeleri yanında; Devlet Güvenlik Kurulu üyeleri ve diğer bakanlar, Türkmenistan’ın yurt dışındaki büyükelçileri, önemli devlet kuruluşlarının başkanları katıldı.

Toplantıda,  Bakanlar Kurulu Başkan yardımcıları,  ilgili tüm bakanlar ve üst bürokratlar; bağımsızlık bayramı kutlamaları ve birimlerinin diğer çalışmaları hakkında sunum yaptı. Çeşitli etkinliklerle devam eden bayram kutlamaları çerçevesinde, 27 ve 28 Ekim tarihlerinde Garaşsızlık Meydanı’nda resmi kutlama törenleri yapılacak.

Bakanlar Kurulu toplantısından, cezaevlerindeki mahkumlar için de müjdeli haber geldi. Türkmen lider Berdimuhammedov; aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 1636 mahkumun affedilmesine ilişkin kararnameleri imzaladı. Türkmenistan’ın milli bayramlarında ve her yıl Kadir Gecesi dolayısıyla yapılan af uygulamasının amacı; “toplumun ve ailenin birliğini korumak, diğer ülke ve halklarla  dostluk ilişkilerini güçlendirmek” olarak açıklandı. 

Kararnameler ile af kapsamına giren yabancı uyrukluların cezası tamamen kaldırılırken; Türkmen vatandaşları, yurt dışına çıkış yasağı ve belirli bir yerde yaşamak şartıyla serbest bırakılıyor.
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ayrıca, 17-27 Aralık 2022 tarihlerinde kapsamlı bir nüfus ve konut sayımı yapılması ve buna ilişkin komisyon kurulması hakkındaki kararnameyi de imzaladı. 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun 2014 yılı rakamlarına göre Türkmenistan’ın nüfusu 5 milyon 307 bin; 2016 yılı tahmini nüfusu ise, 5 milyon 438 bin olarak veriliyor.
 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Af, Bağımsızlık Bayramı,

Diğer Haberler