turkmenistan-da-diplomatlar-gunu-kutlandi

Türkmenistan’da ‘‘Diplomatlar Günü’’ kutlandı

Türkmenistan’da her yıl 18 Şubat’ta kutlanan Diplomatlar Günü’nde “Tarafsızlık Politikası ve Barış Kültürü” konulu Uluslararası konferans düzenlendi.

19 Şubat 2020 10:56

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde  düzenlenen konferansa;  BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi Başkanı Natalia German, BM Orta Asya İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Bölge Temsilcisi  Yelena Panova, BM Orta Asya Yüksek Komiserliği Bölge Temsilcisi Riçard Komenda, Uluslararası Göç Örgütü Bölge Müdürü Z. Hajiyev ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkmenistan Ülke Direktörü Julia Walese ile Türkmen uzmanlar, konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılar; Türkmenistan’ın bölgedeki siyasi istikrarın korunması ve sürdürülmesi, iyi komşuluk, dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi için bir garantör olarak hareket ettiğini ifade edilen konuşmalarda, Türkmenistan tarafsızlık politikasının, bölgesel ve küresel barışın korunmasına sunduğu katkının önemi vurgulayarak, Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un, BM Genel Kurulu’nda ileri sürdüğü uluslararası inisafiyetlerin dünya barışı adına önemini belirtti.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov,  konferans katılımcılarına gönderdiği mesajında, bütün diplomatları tebrik ederek, “Mevcut küresel gelişmelerde zorlu bir dönemin yaşandığı günümüzde, tarafsızlık politikasının önemi daha da artmaktadır. Tarafsızlık politikası, modern uluslararası ilişkiler koşullarında büyük önem göstermektedir. Bu ilke, bölgesel ve küresel ölçekte barışı ve güvenliği güçlendirmek ve dünya devletleri arasındaki etkileşimi artırmak için siyasi ve diplomatik bir yöntem haline gelmiştir.”  ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü; başarılı genç diplomatlara ve yüksek lisans öğrencilerine takdir belgesi ve diploma sunma töreni düzenledi.

Diplomatlar Günü dolaysıyla Enstitüsü’nün lobisinde açılan  sergide Türkiye başta olmak üzere ABD, Rusya, BAE, Hindistan, Suudi Arabistan, Pakistan, Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan gibi pekçok ülkenin tanıtım standı açıldı.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Diplomatlar Günü,

Diğer Haberler