turkmenistan-da-dunya-bisiklet-gunu-kutlamalari

Türkmenistan’da Dünya Bisiklet Günü Kutlamaları

Berdimuhammedov: Dünya Bisiklet Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler, Türkmenistan’ın bir sağlık ve spor ülkesi olduğunu göstermektedir.

04 Haziran 2018 15:06

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü Türkmenistan’da kapsamlı törenlerle kutlandı. Bu kapsamlı kutlamaların en önemli nedenlerinden biri, devlet başkanının sporcu kişiliği ve spora önem vermesi. Öte yandan 3 Haziran tarihinin, Türkmenistan’ın teklifi üzerine BM genel kurulu tarafından “bisiklet günü” ilan edilmiş olması da diğer önemli gerekçe.

Aşkabat’taki törenler sabah erken saatlerde başladı. Kutlama programına Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’da katıldı. Törende bir konuşma yapan Türkmen lider, 12 Nisan tarihinde BM genel kurulu tarafından Türkmenistan’ın teklifinin kabul edildiğini hatırlattı. Türkmenistan’da bu yıl 3 Haziran tarihinin aynı zamanda “araçsız gün” ilan edildiğini belirten Berdimuhammedov; bu tür eylemlerin, halkın sağlığının iyileştirilmesi, ekolojik yaşamın korunması ve bisikletin yaygınlaştırılmasını desteklediğini vurguladı.

Konuşmanın ardından Devlet başkanı Berdimuhammedov liderliğinde, tüm devlet erkanı, yabancı misyon temsilcileri ve okulların katıldığı bisiklet turu başladı. Toplam 30 kilometrelik güzergahın 8 kilometresine Türkmen lider bizzat katıldı ve öncülük etti.

Dünya Bisiklet Günü, yalnız beyaz mermerleriyle ünlü başkent Aşkabat’ta değil, ülkenin tüm vilayetlerinde törenlerle kutlandı. 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü dolayısıyla çeşitli bisiklet yarışları da yapıldı ve kazananlar ödüllendirildi.

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, bisiklet günü,

Diğer Haberler