turkmenistan-da-farabi-ve-abay-kunanbayevi-anma-etkinlikleri-duzenlenecek

Türkmenistan’da Farabi ve Abay Kunanbayev'i anma etkinlikleri düzenlenecek

Bu yıl, Türkmenistan’da Kazakistan Büyükelçiliği tarafından, İslam Dünyasının büyük filozofu Farabi ile Kazak şair ve düşünür Abay Kunanbayev için bir dizi anma etkinlikleri düzenlenecek.

21 Şubat 2020 14:01

Konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Kazakistan’ın  Türkmenistan Büyükelçisi Yerkebulan Sapıyev, Kazakistan olarak, bu yıl Türkmenistan’da, Doğu'nun büyük filozofu Farabi'nin 1150. Yıldönümü, Kazak şair ve düşünür Abay Kunanbaev'in de 175. Doğum yıldönümünü kutlama ve anma etkinlikleri düzenleyeceklerini ifade etti.

Büyükelçi, Kutlamalar kapsamında 30 Mart - 7 Nisan tarihleri ​​arasında “Al-Farabi'nin izinde” sloganı ile bir  keşif gezisi düzenleneceğini, gezinin güzergahı olarak Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve İran’ın belirendiğini, gezide, filozofun büyüdüğü ve çalıştığı tarihi yerlerin ziyaret edilececiğini kaydetti.

Gezi sırasında Kazakistan’lı bilim adamlarının, Farabi'nin okuduğu ve ilmi çalışmalarını yürütttüğü, Türkmenistan’da bulunan  tarihî Merv kentinin ziyaret edileceğini sözlerine ekledi.

Sapıyev, Kazakistan büyükelçiliği tarafından, Türkiyeli bilim adamları ile birlikte, Türkmenistan İlimler Akademisi'nde bir bilimsel toplantı yapmayı, ulusal kütüphanede de  “Al-Farabi: Merv'i takiben” konulu uluslararası bir konferans yapmayı planladıklarını açıkladı.

Büyükelçi konuşmasında ; “sözkonusu anma ve  kutlanmalara büyük önem veriyoruz. Al-Farabi ve Abay'ın büyük kişilikleri, dünya toplumuna, Kazak bozkırlarında eğitim, bilim, kültür ve edebiyatın uzun süredir gelişmekte olduğunu göstermektedir”. dedi.

Sapıyev; Abu Nasyr al-Farabi'nin 1150. Doğum yıldönümünün, UNESCO'nun unutulmaz tarihler takvimine dahil edildiğini ve uluslararası mekanlarda yaygın olarak kutlanacağını belirterek, kutlamaların hem Kazakistan'da hem de yurtdışında, büyük bilim insanı Farabi’nin mirasının araştırılmasına ve anlaşılmasına güçlü bir ivme kazandıracağını sözlerine ekledi.

Diğer yandan, Kazak edebiyatının tarihi şahsiyetlerinden Abay Kunanbayev’in bu yıl 175. Doğum yılının da Türkmenistan’da çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını belirten Büyükelçi, Türkmenistan Devlet Üniversitesi'nde “Abay Kunanbayev köşesi”nin açılacağını. “Abay ve Büyük Bozkır” temalı bir  konser düzenleceğini belirtti.

Yeni Kazak edebiyatının temelini atan Abay Kunanbayev, (1845 - 1904) eserlerinde Kazak halkının sosyal, toplumsal ve ahlaki sorunlarına dikkat çekerek halkı, medeni gelişmenin doğru yolunu seçmeye çağırdı. Abay'ın Kazak kültürü ve halkbilimine yaptığı ana katkılar, büyük bir milliyetçilik duygusu besleyen ve Kazak halk kültürünün gelişmesini sağlayan şiirleriyle oldu.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Farabi ve Abay Kunanbayev, Kazakistan,

Diğer Haberler