turkmenistan-da-geleneksel-kavun-bayrami-hazirliklari

Türkmenistan’da Geleneksel Kavun Bayramı Hazırlıkları.

Orta Asya' nın en tatlı kavunlarının yetiştiği Türkmenistan'da, 17 Ağustos’ta Milli Kavun Bayramı kutlanacak.

14 Ağustos 2017 14:19

1994 yılından bu yana her yıl Ağustos ayının ikinci pazar günü kutlanan Kavun Bayramı bu yıl, 5. Asya Oyunları’nın başlamasına 30 gün kalması dolayısıyla yapılacak etkinliklerle birleştirildi.

Hem Kavun Bayramı hem de 17 Eylül’de başlayacak oyunlara 30 gün kalması dolayısıyla yapılacak etkinliklerde; Türkmenistan devlet erkanı, yabancı misyon şefleri ve vatandaşların yanında, yurt dışından da davetlilerin yer alması bekleniyor.

Kavun Bayramı’nın 1994 yılından beri geleneksel olarak kutlandığı Türkmenistan’da, 400’e yakın kavun türü yetişiyor. Bunlardan Tecen şehrinde yetişen “Vaharman” ve Lebap vilayetinde yetişen “Gülabi” , Türkmenistan’ın en tatlı kavunları olarak biliniyor. Vaharman kavunları, zaman zaman 60 dereceyi bulan çöl sıcağında hiç su verilmeden yetiştirilen bir kavun türü. Kutlamalarda bu ünlü kavunlarla birlikte ülke genelinde yetişen kavun, karpuz ve kabaklar ile bunlardan yapılan çeşitli ürünler sergilenecek. Ayrıca, ülkenin önde gelen sanatçıları ve folklor ekiplerinin sahne alacağı konser programları da tertiplenecek.

17 Ağustos günü çevreci bir etkinlikte yapılacak. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un kararıyla o gün toplu taşım araçları dışındaki motorlu araçlar trafiğe çıkamayacak. Saat 07.00 ile 19.00 saatleri arasında herkes, bisikletle, toplu taşım aaraçları ile veya yaya olarak işlerine gidecek.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Milli Bayram, kavun,

Diğer Haberler