turkmenistan-da-hali-bayrami-kutlandi

Türkmenistan’da “Halı Bayramı” kutlandı

Her yıl Mayıs ayının son Pazar günü, Halı bayramı olarak kutlanan Türkmenistan’da geleneksel Halı Fuarı açıldı ve birçok şenlik düzenlendi.

03 Haziran 2020 10:44

Renkli gösterilere sahne olan Halı Bayramı için Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamdov bir kutlama mesajı yayınladı.

Mesajında; Türkmen halısının, insanlığın uygarlık hazinesini zenginleştiren estetik bir değer olduğunu vurgulayan Berdimuhamdov, Türkmen halı sanatının, UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak tescil edildiğini hatırlattı.

Devlet Başkanı, “Halı motiflerinin Türkmen bayrağına ve devlet sembollerine yerleştirilmesinin, halkın geleneklerini takip ederek atalarımıza sadakatimizin bir işaretidir” dedi.

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası merkezinde açılan Türkmen halısı fuarında, Türkmen halıcılar tarafından üretilen ipek ve yün halılar, geleneksel ve modern halı dokumacılığında kullanılan ekipmanlar, halı aksesuarları, iplik boyamasında kullanılan doğal ürünler, hediyelik ürünler ile halı dokuma kültür öğeleri ziyaretçilere tanıtıldı. Ayrıca etkinliğin bir parçası olarak, Türkmen halı sanatının gelişmesine büyük katkı sağlayan halı üreticilerine sertifika verildi ve halı motiflerinin süslediği bir defile düzenlendi.

1992 yılından bu yana her yıl Mayıs ayının son Pazar günü kutlanan Halı Bayramı; Türkmenlerin, At Bayramı’ndan sonra en çok önem verdiği tematik bayramlarından biri.

Türkmenistan bayrağını, ülkenin 5 eyaletinde dokunan 5 ayrı halı deseninin süslemesi, bunun en belirgin göstergesi. Devletin ve Türkmen halkının konuya “kültür varlığı” olarak bakması ve sahip çıkması, hem geleneksel yöntem ve desenlerle halı dokumayı hem de geleneksel birikimden yararlanarak modern imkanlarla yapılan halı üretimini  teşvik ediyor.

UNESCO, geçtiğimiz yıl Türkmen halısını, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine aldı.

Halı bayramında bütün vilayetlerde halı sergileri açıldı, halı dokuma yarışmaları ve halk konserleri düzenlendi.

Anahtar Kelimeler: Halı Bayramı, Türkmenistan,

Diğer Haberler